• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ολοκληρώθηκε η αγορά δύο σύγχρονων φρεγατών FREMM για την Αίγυπτο από την Ιταλία

Ολοκληρώθηκε η αγορά δύο σύγχρονων φρεγατών FREMM για την Αίγυπτο από την Ιταλία

Αίγυπτος και Ιταλία ήρθαν πρόσφατα σε μία τελική συμφωνία για την αγορά από την πρώτη, δύο φρεγατών κλάσης Bergamini ( FREMM) οι οποίες υπηρετούσαν ήδη στο Ιταλικό Ναυτικό και θα παραχωρούνταν στους Αιγύπτιους με αντίτιμο, γύρω στα 1,2 δις ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύμηνες και είχαμε αναφερθεί σε αυτές κατά το έτος που μας πέρασε κατά καιρούς, όταν γίνονταν γνωστά περισσότερα ή όταν ανακινούνταν το ζήτημα, κυρίως από ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

H πρώτη φρεγάτα εκ των δύο, που συμφωνήθηκε να πωληθούν στο Αιγυπτιακό Ναυτικό, η F-598 Spartaco Shergat, οδηγήθηκε στα ναυπηγεία της Ficantieri όπου αφαιρέθηκαν σημαντικά ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα επικοινωνιών τα οποία χρησιμοποιεί το Ιταλικό Ναυτικό και προφανώς δε θα πωλούσε στην Αίγυπτο. Με το πέρας των εργασιών, το πλοίο ετοιμάστηκε για παραλαβή από το Αιγυπτιακό πλήρωμα  το οποίο και ύψωσε προ μερικών ημερών τη σημαία της Αιγύπτου στους ιστούς και μετονομάστηκε σε FFG-1002 Al Galala.

Οι Αιγύπτιοι επέλεξαν μεταχειρισμένες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων σε μία τιμή κοντά στα 600 εκ/ πλοίο, μία πολύ ικανοποιητική και έτσι ολοκλήρωσαν το ζήτημα της δικής τους “ενδιάμεσης λύσης” με αποδοτικό τρόπο. Τα πλοία της συγκεκριμένης κλάσης παρ΄ότι αρκετοί μπορεί να πουν ότι είναι υποεξοπλισμένα, έχουν αρκετό χώρο για να δεχτούν επιπλέον συστήματα εφόσον το θέλει ο χρήστης και αυτό είναι ένα εκ των βασικών χαρακτηριστικών των πλοίων αυτών.Αν και υπήρξαν στο εσωτερικό της Ιταλίας αρκετές φωνές που διαφώνησαν με την επιλογή αυτή, το Ιταλικό Υπουργείο Αμύνης και το Ιταλικό Ναυτικό, έχουν δηλώσει ότι με τα χρήματα από τις 2 φρεγάτες που πωλήθηκαν θα κατευθυνθούν προς την κατασκευή δύο ολοκαίνουριων φρεγατών κλάσης PPA, αρκετά ισχυρών πλοίων με παρόμοιο κόστος και γι αυτό η συμφωνία θεωρείται επικερδής από την Ιταλική Κυβέρνηση.