Οι συνολικοί αριθμοί αεροσκαφών του προγράμματος των F-35

Το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 είναι ίσως το ακριβότερο πρόγραμμα στον πλανήτη αυτή τη στιγμή αφού εμπλέκονται σε αυτό πολλές χώρες, με πολλά δις να έχουν δαπανηθεί στην έρευνα και ανάπτυξη του αεροσκάφους, επιπλέον χρήματα να έχουν δοθεί για την επανασχεδίαση συστημάτων και εξαρτημάτων τα οποία δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε ή είχαν χαμηλή […]

Το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 είναι ίσως το ακριβότερο πρόγραμμα στον πλανήτη αυτή τη στιγμή αφού εμπλέκονται σε αυτό πολλές χώρες, με πολλά δις να έχουν δαπανηθεί στην έρευνα και ανάπτυξη του αεροσκάφους, επιπλέον χρήματα να έχουν δοθεί για την επανασχεδίαση συστημάτων και εξαρτημάτων τα οποία δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε ή είχαν χαμηλή αξιοπιστία ενώ υπάρχουν ακόμα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν το μαχητικό και χρήζουν επίλυσης.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετές χώρες έχουν επενδύσει στο πρόγραμμα και θα παραλάβουν αρκετά αεροσκάφη του τύπου ενώ άλλα επιθυμούν να ενταχθούν και αυτά στη γραμμή παραγωγής και να προμηθευτούν τα μαχητικά, άλλοι σε μεγάλη σχετικά ποσότητα και άλλοι σε μικρή. Οι εκδόσεις του μαχητικού αυτού είναι η Α, η οποία είναι η γενική έκδοση, η Β η οποία είναι η έκδοση κάθετης απογείωσης και προσγείωσης και τέλος η C  η οποία είναι η έκδοση για χρήση από αεροπλανοφόρα. Οι Ισραηλινοί παραμένουν οι μόνοι με δικαίωμα να πειράξουν τα δικά τους F-35 AI και αν τοποθετήσουν σε αυτά και δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα.

Ποιο αναλυτικά, οι αριθμοί ανά χώρα είναι οι εξής:

·         Η.Π.Α: 2.456 μαχητικά εκ των οποίων, 1.763 F-35 A και 693 F-35 B, C

·         Ιαπωνία: 147 μαχητικά F-35 εκ των οποίων, 105 F-35 A και 42 F-35 B

·         Ηνωμένο Βασίλειο: 138 μαχητικά F-35 B

·         Αυστραλία: 100 μαχητικά F-35 A

·         Ιταλία: 90 μαχητικά F-35 A

·         Καναδάς: 88 F-35 A

·         Νορβηγία: 52 F-35 A

·         Ισραήλ: 50 F-35 A

·         Ολλανδία: 46 F-35 A

·         Νότια Κορέα: 40 F-35 A

·         Βέλγιο: 34 F-35 A

·         Πολωνία: 32 F-35 A

·         Δανία: 27 F-35 A

·         Σιγκαπούρη: 4 F-35 A

Συνολικά, 3.304 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου πρόκειται να κατασκευαστούν με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στις Η.Π.Α. και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν με μικρότερους αριθμούς.

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να αναφέρουμε ότι ενδιαφέρον για το αεροσκάφος έχουν εκδηλώσει ήδη τα Η.Α.Ε. ( 12 μαχητικά), η Ελλάδα ( 20-24 μαχητικά), ενώ έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Φινλανδίας και θα συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για τα 40 αεροσκάφη της Ελβετικής Αεροπορίας. Η Αγγλία σκέφτεται να περικόψει κάποια μαχητικά από την παραγγελία και ο Καναδάς ακόμα δεν έχει εγκρίνει επίσημα την αγορά.

Η Τουρκία, η οποία είχε ένα καλό μερίδιο συμπαραγωγής και είχε παραγγείλει συνολικά 100 μαχητικά F-35 Α κ Β, αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των μαχητικών αυτών λόγω της αγοράς από μέρους της Τουρκίας , των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των συστημάτων, δε θα δουν τα αεροσκάφη αυτά μέσα στην επόμενη 15ετία.

Μέχρι το καλοκαίρι είχαν παραχθεί πλέον των 550 μαχητικών αεροσκαφών του τύπου και η πανδημία μείωσε τους ρυθμούς παραγωγής με αποτέλεσμα η Lockheed Martin να έχει θέματα με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των νέων αεροσκαφών στους αγοραστές. Εκτιμάται ότι η παραγωγή θα επανέλθει το 2021 σε κανονικά επίπεδα ενώ έχει καταρτιστεί σχέδιο για να αναλάβουν νέοι υποκατασκευαστές το τουρκικό υποκατασκευαστικό έργο στο πρόγραμμα, σταδιακά.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί