Οι Ρώσοι μετατρέπουν ένα «χαζό όπλο» σε «έξυπνο» και σκορπίζουν νέο τρόμο

Τι μεταδίδεται

Όπως ήδη γνωστοποιήθηκε εδώ και κάποιες μέρες, τα στρατιωτικά εργοστάσια της Ρωσίας άρχισαν να παράγουν το FAB-3000 – μια εναέρια βόμβα τριών τόνων υψηλής εκρηκτικής δύναμης με κεφαλή 1.400 κιλών.

Τι θα σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία;

Τα πυρομαχικά της σειράς FAB (FAB είναι ένα ρωσικό ακρωνύμιο του «High-Explosive Aviation Bomb») έχουν αναφερθεί εκτενώς τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο της χρήσης τους ως bunker busters στην Ουκρανία!

Ρώσοι μηχανικοί δουλεύουν πάνω σε «χαζές βόμβες» για να τις μετατρέψουν σε έξυπνα πυρομαχικά. Αυτό κατέστη δυνατό χρησιμοποιώντας το UMPK, ή την «Ενοποιημένη Μονάδα Σχεδιασμού και Διόρθωσης», ένα καθολικό πρόσθετο για βόμβες FAB που τις μετατρέπει σε όπλα ακινητοποίησης που διαθέτουν φτερά και πηδάλιο, λέιζερ και δορυφορικά καθοδηγούμενα όπλα. Η αρχή πίσω από την ιδέα του UMPK είναι παρόμοια με αυτή των αμερικανικών Joint Direct Attack Munition ή κιτ αναβάθμισης JDAM για «χαζά πυρομαχικά».

Τι είναι το FAB-3000;

Αναπτύχθηκε στην ΕΣΣΔ το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, το FAB-3000 είναι μια βόμβα 3.067 κιλών γεμάτη με 1.400 κιλά εκρηκτικά και οραματίστηκε να γίνει πυρομαχικό πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χτυπήματα εναντίον οχυρωμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υπόγειων κατασκευών και φράγματα. Η βόμβα μπορεί να φτάσει ταχύτητα πτήσης έως και 1.200 km/h και έχει εκτιμώμενη εμβέλεια 60-70 km.

Το όπλο έχει καταστροφική διάμετρο έως και 39 μέτρα και η αρχική του παραλλαγή σχεδιάστηκε για να μεταφερθεί από το υπερηχητικό στρατηγικό και θαλάσσιο βομβαρδιστικό κρούσης Tupolev Tu-22M3.

«Τα χαρακτηριστικά αυτών των βομβών είναι απλά και προέρχονται από το όνομα αυτών των όπλων. Πρόκειται για εναέριες βόμβες υψηλής έκρηξης που συσκευάζουν 1,5 τόνο TNT», δήλωσε στο Sputnik ο βετεράνος αξιωματικός του Σοβιετικού και Ρωσικού Στρατού και στρατιωτικός δημοσιογράφος Βίκτορ Λιτόβκιν .

«Αυτά τα όπλα έχουν τεράστια καταστροφική επίδραση. Μπορούν να χτυπήσουν σε ισχυρά σημεία και σε υπόγεια αλλά και σε σημεία διοίκησης. Μπορούν να διεισδύσουν στους στόχους τους, εκρήγνυνται και καταστρέφοντας τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων αποθηκών. Φυσικά, μπορούν επίσης να χτυπήσουν εχθρικό προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτές είναι πολύ ισχυρές βόμβες γιατί προκαλούν τεράστιες καταστροφές», είπε ο Λιτόβκιν.

Ουσιαστικά «οποιαδήποτε προστατευμένα αντικείμενα» μπορούν να στοχοποιηθούν, σύμφωνα με τον αξιωματικό, από «ολόκληρα εργοστάσια, για παράδειγμα, ή ξεχωριστά εργαστήρια που παράγουν ή επισκευάζουν στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι μονάδες θέρμανσης και ηλεκτροπαραγωγής μπορούν επίσης να καταστραφούν. Γέφυρες επίσης».

Εφοδιασμένο με κιτ UMPK, το FAB-3000 γίνεται ένα θανατηφόρο «έξυπνο» όπλο με βεληνεκές, είπε ο Litovkin, επισημαίνοντας ότι τα ενσωματωμένα συστήματα καθοδήγησής του μπορούν να αυξήσουν την ακρίβεια, ενώ η προσθήκη πτερυγίων ολίσθησης θα του επιτρέψει να πετάει 60-70 χλμ προς τον στόχο του.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA-Kremlin.ru

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί