• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Ρώσοι ετοιμάζονται και στην θάλασσα: Νέο πλοίο πολλαπλών ρόλων για το Ρωσικό Ναυτικό

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται και στην θάλασσα: Νέο πλοίο πολλαπλών ρόλων για το Ρωσικό Ναυτικό

Το Ρωσικό Ναυτικό ακολουθεί ένα πρόγραμμα ναυπηγήσεων την τελευταία δεκαετία το οποίο έχει αποδώσει αρκετά και ικανά πλοία και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς περισσότερα πλοία βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

Εκεί που ο Ρωσικός Στόλος υστερεί είναι στα μεγάλα πλοία, είτε αεροπλανοφόρα είτε μεγάλα πλοία πολλαπλών επιχειρήσεων. Η προσπάθεια της Ρωσίας να αγοράσει από τη Γαλλία τα Mistral και η προσπάθειά τους να επαναφέρουν το Κουζνέτσωφ σε επιχειρησιακή δράση, είναι προσπάθειες που εντάσσονται στο ίδιο πνεύμα.

Το Κέντρο Σχεδίασης Νέβσκι το οποίο είναι μέρος μίας ευρύτερης ναυπηγικής εταιρείας (United Shipbuilding Corporation), ανέπτυξε δύο σχέδια πλοίων, το ένα είναι η κλάση Varan το οποίο είναι ένα αρκετά μεγάλο πλοίο πολλαπλών ρόλων ενώ το άλλο είναι ένα γενικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, η κλάση Varan θα είναι ένα πλοίο με μήκος 250 μέτρων,  εκτόπισμα περί τους 45.000 τόνους και θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβων. Τα πλοία αυτά θα μπορούν να φέρουν μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα είναι 24, 20 Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs) και 6 ελικόπτερα.

Αντίστοιχα, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων θα έχει εκτόπισμα 30.000 τόνων, μήκος 220 m., πλάτος 42 και θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων. Επί του κύριιυ καταστρώματος θα υπάρχουν συνολικά 7 θέσεις απο-προσγείωσης ελικοπτέρων ενώ το σκάφος θα διαθέτει πληθώρα χώρων για την εξυπηρέτηση αμφίβιων επιχειρήσεων.

Τα σκάφη υπάρχουν προς στιγμήν στα χαρτιά αλλά δείχνουν τη θέληση του Ρωσικού Ναυτικού αλλά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας γενικότερα, να αποκτήσει πλοία τα οποία προορίζονται για επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις τους μεταφέροντας μεγάλα φορτία και όντας ενταγμένα σε μεγαλύτερες ομάδες μάχης, να εκτελέσουν επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι τώρα το Ρωσικό ναυτικό δεν είχε τα μέσα να εκτελέσει με περισσότερη άνεση, όση μπορεί να έχουν αεραποβατικές επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος.