Οι ΗΠΑ στρατιωτικοποιούν επικίνδυνα την Βαλτική – Τι συμβαίνει με το νησί Γκότλαντ

Ποια είναι η ιστορία γύρω από το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας; Σκοπεύει πράγματι η Μόσχα να την καταλάβει; Και ποιος πραγματικά προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ηγεμονία στη Βαλτική;

Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα κορυφαία στελέχη του σουηδικού στρατού πυροδοτούν την αντιρωσική υστερία, όπως είπε, προσπαθώντας να πείσουν τους Σουηδούς ότι η Μόσχα «έχει το μάτι της» στο σουηδικό νησί Γκότλαντ, που θεωρείται «κλειδί για τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας». Τοποθετημένο στην καρδιά της νότιας Βαλτικής Θάλασσας, περίπου 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Στοκχόλμης και 250 χλμ βορειοδυτικά του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, το Γκότλαντ βρίσκεται στην καρδιά της σουηδικής αντιρωσικής ρητορικής για πάνω από μια δεκαετία. Το ιστορικό υπόβαθρο αυτής της διαμάχης ανάγεται στον Ρωσο-σουηδικό πόλεμο του 1808, κατά τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν προσωρινά το Γκότλαντ. Ενώ τα δύο έθνη δεν θα πολέμησαν ποτέ ξανά μετά από αυτό, η σουηδική ρητορική για τις φερόμενες προθέσεις της Ρωσίας δεν έπαυσε ποτέ.

Η Μόσχα έχει ισχυριστεί ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Σουηδία, η οποία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει προειδοποιήσει την Στοκχόλμη για προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων απειλών να μετατρέψει το Γκότλαντ σε οχύρωση των διεθνιστών. «Ως αποτέλεσμα αυτής της προκλητικής δραστηριότητας, δημιουργούνται νέες απειλές για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα αυτό το μήνα, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να «διασφαλίσει την ρωσική ασφάλεια» υπό την απειλή των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ.

Η Δυτική Συμμαχία, η οποία δεν έχει κρύψει τις προσπάθειές της να μετατρέψει την Βαλτική Θάλασσα σε  «λίμνη του ΝΑΤΟ», βλέπει, σύμφωνα με τους Ρώσους, με απληστία το Γκότλαντ ως κύριο συστατικό της στρατηγικής της, εκπαιδεύοντας σουηδικά στρατεύματα στο νησί!

Τον Ιούνιο προγραμματίζονται νέες ασκήσεις στο νησί στο πλαίσιο των ασκήσεων BALTOPS του ΝΑΤΟ. Το Gotland είναι μόνο μία από μια σειρά εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η οποία μετά την επέκταση της συμμαχίας το 2023/2024 περιλαμβάνει:

  • τις ναυτικές βάσεις Musko και Karlskrona στη Σουηδία
  • Φινλανδικές βάσεις στο Ελσίνκι, το Τούρκου, το Kirkkonummi και το Raseborg.

Ναυτικές εγκαταστάσεις στις οποίες έχει πρόσβαση το ΝΑΤΟ:

  • Minnisadam, Εσθονία,
  • Liepaja, Λετονία,
  • Klaipeda, Λιθουανία,
  • Hel, Gdynia, Kolobrzeg και Swinoujscie, Πολωνία
  • Rostock, Warnemunde, και Eckernforde, Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε επίσης την παρουσία του στη Βαλτική μέσω των λεγόμενων «πολυεθνικών ομάδων μάχης» του στην περιοχή, αναπτύσσοντας πρόσθετα πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα για να διατηρήσει μια μόνιμη, εκ περιτροπής «παρουσία» κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας με την Ρωσία, και πετώντας τακτικά αεροσκάφη σε αποστολές αστυνόμευσης στις χώρες της Βαλτικής.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Βαλτική κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής εδρεύει στο Baltiysk, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και στο Kronshtadt, στην περιοχή του Λένινγκραντ, και διαθέτει πάνω από 40 πολεμικά πλοία επιφανείας, από αντιτορπιλικά και φρεγάτες έως κορβέτες και αποβατικά, και έχει περίπου 25.000 προσωπικό στις τάξεις του.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί