Οι Ινδοί στρέφονται στο Rafale μετά τη συντριβή του MiG-29

Η μοιραία συντριβή ενός ινδικού μαχητικού αεροσκάφους MiG-29 πριν από λίγες μέρες κατά την διάρκεια ασκήσεων στην Αραβική Θάλασσα έχει προκαλέσει ανησυχία στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας,

η οποία με αφορμή το περιστατικό σκέφτεται τις εναλλακτικές επιλογές της, με τα γαλλικά μαχητικά Rafale και τα αμερικανικά F/A-18 να είναι οι δύο ανταγωνιστές.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία έχουν λάβει υπόψη τις ανάγκες της Ινδίας για την ενσωμάτωση νέων μαχητικών αεροσκαφών που σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσουν τα προβληματικά και αναξιόπιστα ρωσικά μαχητικά MiG-29, όπως εκφράζουν κύκλοι των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Παρασκευή, ένα μαχητικό τύπου MiG-29K συνετρίβη κατά την διάρκεια ασκήσεων στην Αραβική Θάλασσα, ενώ επιχειρούσε από τον αεροπλανοφόρο INS Vikramaditya του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή είναι η τρίτη συντριβή ενός ινδικού MiG-29 μέσα σε ένα χρόνο και έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα συντήρησης του αεροσκάφους. Σύμφωνα με ειδικούς, μόνο το ένα τρίτο του στόλου των 45 αεροσκαφών αυτού του τύπου παραμένει σε λειτουργία λόγω ζητημάτων συντήρησης.

Οι «μνηστήρες» για το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό
Το Νέο Δελχί έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για εξερεύνηση εναλλακτικών για να αντικαταστήσουν τα ρωσικά μαχητικά, με βασική προϋπόθεση τα νέα μαχητικά αεροσκάφη να μπορούν να επιχειρούν από αεροπλανοφόρα και σύμφωνα με πληροφορίες, τα γαλλικά Rafale και τα αμερικανικά F/A-18 να αποτελούν τους «μνηστήρες» για τη θέση αυτή.

Από τη μια, είναι γνωστό πως έχουν γίνει εδώ και καιρό οι συζητήσεις για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F/A -18 για τις ανάγκες του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, που επιθυμεί την προμήθεια περίπου 57 τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο υπάρχει ένας ισχυρός «ανταγωνιστής».

Η Γαλλία και η Ινδία διατηρούν στενή συνεργασία σε ζητήματα εκπαιδεύσεως και έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συνεκπαιδεύσεις, με τη συμμετοχή και των γαλλικών μαχητικών Rafale, με αποτέλεσμα το Νέο Δελχί να γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα των μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς.

Εξάλλου, η Ινδία έχει ήδη αποκτήσει έναν αριθμό των γαλλικών μαχητικών και επομένως υπάρχει το υπόβαθρο για μια περαιτέρω συμφωνία απόκτησης κάποιων Rafale, για τις ανάγκες ωστόσο του ινδικού Πολεμικού, που έχει ως «αιχμή του δόρατος» το αεροπλανοφόρο της INS Vikramaditya.

Συνεπώς, μένει να αποδειχθεί αν η Ινδία θα προχωρήσει σε μια λύση, τις δυνατότητες της οποίας γνωρίζει πολύ καλά ή θα επενδύσει στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών της Boeing.

Με πληροφορίες από: EurAsian Times/ onalert/ photo tweet screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί