κάνοντας λόγο περί ενέργειας εντασσόμενης στην ευρύτερη «κακόβουλη συμπεριφορά» των ανταρτών Χούθι, κινήματος που θεωρείται πως πρόσκειται στο Ιράν.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο που η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε απώλεια drone του τύπου, που χρησιμοποιείται τόσο για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, όσο και για επιθέσεις.
«Ένα MQ-9 καταρρίφθηκε», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, κάνοντας λόγο για το «πιο πρόσφατο παράδειγμα της κακόβουλης και απερίσκεπτης συμπεριφοράς των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια».
Εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα, ο Γιαχία Σάρια, δήλωσε νωρίτερα πως οι αντάρτες κατέρριψαν MQ-9 το οποίο «επιδιδόταν σε εχθρικές ενέργειες στον εναέριο χώρο της επαρχίας Σαάντα» (βορειοδυτικά).
Το Πεντάγωνο είχε ήδη επιβεβαιώσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ότι άλλο MQ-9 Reaper συνετρίβη στην περιοχή της Υεμένης.
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, εξαπολύουν επιθέσεις από τον Νοέμβριο εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, ή συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιθέσεις τους προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, ωθώντας τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν στα τέλη της περασμένης χρονιάς διεθνή ναυτικό συνασπισμό για την αντιμετώπισή τους και από τον Ιανουάριο να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων ή οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένης, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία.
Οι Χούθι διαβεβαιώνουν συχνά πως καταρρίπτουν drones του συνασπισμού.
ΑΠΕΜΠΕ-ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέα σημαντική ανακάλυψη από ομάδα ερευνητών: Οι Ρωμαίοι έβρισκαν χρυσό μέσω του νερού στα Πυρηναία
- Φεστιβάλ των Φαναριών: Στην Ασία γιορτάζουν το τέλος της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, vid
- Φρουροί της Επανάστασης: «Ο εχθρός δεν θα είναι ασφαλής πουθενά στον κόσμο»
- Σε “αυτοσυγκράτηση” καλεί ο ΟΗΕ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
- ΗΠΑ: Οι τέσσερις στόχοι για τον πόλεμο με το Ιράν
- Μουντιάλ 2026: Εκνευρισμός για τις αστρονομικές τιμές των εισιτηρίων – 8.000 δολάρια ο τελικός
- Φορτηγό ψεκασμού ασφάλτου διορθώνει λακκούβες του δρόμου μέσα σε λίγα λεπτά, vid
- Κλιμάκωση και στον Λίβανο: Τουλάχιστον 52 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών
- Τέσσερα ελληνικά F-16 προσγειώθηκαν στην Κύπρο
- Συνελήφθη 33χρονη για την δολοφονία 93χρονου στην Αθήνα και για κλοπή σε βάρος 59χρονου στην Κηφισιά









