• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Ερντογάν παρουσίασε τουρκικό κινητήρα για ελικόπτερα: «Η Τουρκία δεν θα εξαρτάται από εισαγωγές» (Vid)

Ο Ερντογάν παρουσίασε τουρκικό κινητήρα για ελικόπτερα: «Η Τουρκία δεν θα εξαρτάται από εισαγωγές» (Vid)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του αρχίζει να μειώνει την εξάρτησή της από άλλες χώρες με την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας.

Στην παρουσίαση ενός τουρμποκινητήρα, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία Tusas Engine Industries (TEI), προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας παράλληλα πως η χώρα του θα γίνει κέντρο παραγωγής κινητήρων για την αεροπορική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε τον κινητήρα TEI-TS1400, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ελικόπτερα, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία «μειώνει την εξάρτησή της από την εισαγωγή κινητήρων για το εγχώριο ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων Gokbey».

Όπως συμπλήρωσε ο Ερντογάν «δεν υπάρχουν τόσες πολλές χώρες στον κόσμο, οι οποίες να έχουν φωνή στον τομέα της τεχνολογίας παραγωγής κινητήρων. Επιτέλους, η εταιρεία TEI βρίσκεται στο δρόμο να αναπτύξει, να παράγει και να πωλεί κινητήρες σε όλο τον κόσμο. Με αυτά τα έργα, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή του αμυντικού κλάδου. Βήμα προς βήμα, πλησιάζουμε τον στόχο μας να κάνουμε την Τουρκία κέντρο σχεδιασμού και κατασκευής όλων των τύπων κινητήρων, ιδίως στην αεροπορία». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν το Σάββατο στην τελετή έναρξης ενός κέντρου σχεδιασμού για τον TEI-TS1400.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η χώρα του αναπτύσσει επίσης κινητήρες για νέα θωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφη και πυραύλους.

«Θα ακολουθήσουμε τον δικό μας τρόπο, μέχρι να δημιουργήσουμε όλους τους κινητήρες για την αμυντική βιομηχανία» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο κινητήρας TEI-TS1400 και το ελικόπτερο Gobkey
Το TEI-TS1400 είναι ένας κινητήρας 1400 ίππων που σχεδιάστηκε υπό την επίβλεψη 250 Τούρκων μηχανικών για οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τελετής, πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του κινητήρα.

Το ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων Gokbey σχεδιάστηκε από την Turkish Aerospace Industries για εγχώριες και ξένες αγορές. Το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει έως και 12 επιβάτες και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ελικόπτερο φορτίου και έκτακτης ανάγκης.

Το πρώτο πρωτότυπο του ελικοπτέρου πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 2018. Η βιομηχανική του παραγωγή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2021.

sputnik / photo video screenshot