Ο ΧΑΡΤΗΣ που ξεκαθαρίζει τα πάντα στον Έβρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι έκανε η Ελλάδα στο Μελισσοκομείο, τι ήθελαν και θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι…

Η συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στη Θράκη εκτείνεται σε μήκος 203 χιλιομέτρων.

Υπάρχει η αντίληψη πως ο ποταμός Έβρος είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση του Μελισσοκομείου, εκεί όπου ύποπτα δημοσιεύματα ισχυρίστηκαν πως οι Τούρκοι μπήκαν και στρατοπέδευσαν σε Ελληνικό έδαφος!

Το ποτάμι σε εκείνο το σημείο, είναι στην τουρκική πλευρά, πάνω σε εκείνο το κομμάτι έχουν στηθεί οι σκηνές των Τούρκων. 

Δείτε:

Τι θέλει να πράξει στο Μελισσοκομείο η Ελλάδα;

Να επεκτείνει τον φράχτη του Έβρου, προκειμένου να μην εισέρχονται παράνομοι μετανάστες και τούρκοι πράκτορες από το εν λόγω σημείο, καθώς δεδομένου ότι σε εκείνη την περιοχή ο ποταμός ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Τουρκία, μπορούν να γίνουν μεταφορές ανθρώπων ανά πάσα στιγμή.

Τι θέλουν να πετύχουν οι Τούρκοι;

Δήλωσε ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων, μιλώντας στο MEGA:

 «Η Tουρκία δεν ήθελε κι άλλο φράχτη. Δεν ήθελε ούτε αυτόν στις Καστανιές. Δεν υπάρχει καταπάτηση ελληνικού εδάφους, δεν υπάρχουν σκηνές με τουρκικές σημαίες σε ελληνικό έδαφος. Δεν έχουν περάσει.

Το ποτάμι σε εκείνο το σημείο, είναι στην τουρκική πλευρά, πάνω σε εκείνο το κομμάτι έχουν στηθεί οι σκηνές των Τούρκων».

Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, Αν. καθηγητή διεθνούς δικαίου & εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών:

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2020 ο φράκτης υπήρξε το κύριο μέσον αποτροπής της εισβολής των χιλιάδων αμάχων που η Τουρκία ήθελε να στείλει στην Ελλάδα.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει φράκτη σε όλα τα σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων στα οποία υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο παράνομης εισόδου μεταναστών. Πρόκειται για τις περιοχές που είτε λόγω πλημμυρών είτε λόγω των ευθυγραμμίσεων του ποταμού τα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας δεν ορίζονται από τον ρου του Έβρου αλλά είναι χερσαία. Συνεργεία του στρατού άρχισαν τις τοπογραφικές εργασίες για την αποτύπωση των περιοχών που θα διέλθουν οι νέοι φράκτες. Οι Τούρκοι δημιούργησαν προβλήματα στην περιοχή «Μελισσοκομείο/Κοτζά σοβάτ». Ζητούν από την Ελλάδα

(α) να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες του φράκτη (όχι του συνόρου) και

(β) να μην ξεκινήσει οποιεσδήποτε εργασίες κατασκευής του φράκτη πριν την συνεννόηση με την τουρκική πλευρά.

Δεν πρόκειται για κάποια τοπική διαφωνία για την πορεία του συνόρου.  Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν αφήνει αμφιβολίες:

«η κοίτη του ποταμού που οριοθετεί το τουρκο-ελληνικό χερσαίο σύνορο το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων κι επομένως δεν υπάρχουν κοινά συμπεφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του συνόρου που να είναι συμβατές με τη συμφωνία [πρωτόκολλο] του 1926.»

Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύνορο στην περιοχή! Οι γεωγραφικές συντεταγμένες όμως είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο το οποίο δεν αλλάζει λόγω της μεταβολής της κοίτης του ποταμού. Αυτό ορίζεται ρητώς στο προαναφερόμενο άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου του 1926. Με την πράξη της αυτή η Τουρκία αμφισβητεί τη μοναδική, διμερή, οριοθετική συμφωνία δηλαδή το πρωτόκολλο του 1926 και «γκριζάρει» τα σύνορα/όρια μεταξύ των δύο χωρών. Η σύγκληση της μεικτής  Ελληνοτουρκικής Μεθοριακής Επιτροπής είναι προσχηματική. Ποια θα είναι η βάση των συζητήσεων της επιτροπής, όταν δεν γίνονται δεκτές οι συντεταγμένες του 1926;

Πίσω από αυτά κρύβεται η πρόθεση της Τουρκίας να εμποδίσει την ανάπτυξη του φράκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο 24 Μαΐου 2020 ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Τσαβούσογλου προέβλεψε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θα ξαναρχίσουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού…

Η Τουρκία αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως το βασικό εργαλείο στις σχέσεις της με την ΕΕ. Δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η απειλή της πως θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, ξεφούσκωσε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις Καστανιές του Έβρου. Θα επιμείνει να διατρήσει τον  Έβρο με νέες εισβολές αμάχων. Αυτό μας δείχνει και τα επόμενα άμεσα βήματα. Παράλληλα με τον διπλωματικό χειρισμό του θέματος πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η ανέγερση του φράκτη σε όλα ανεξαιρέτως τα χερσαία τμήματα της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ:

Το σημείο στο Μελισσοκομείο είναι κλειδί για τα τουρκικά σχέδια, καθώς οι Τούρκοι βλέπουν εκεί το ιδανικό σημείο (ο ποταμός ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Τουρκία), προκειμένου να περάσουν μουσουλμάνους, την δεύτερη φορά που θα επιχειρήσουν ξανά εισβολή στα σύνορα του Έβρου.