Η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την απόλυτη υποστήριξή της στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), στη σύνοδο της οποίας επικυρώθηκε νωρίτερα η στρατιωτική επιλογή προκειμένου να τερματιστεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, αν και υπήρξε ταυτόχρονα η διαβεβαίωση πως θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα.
Σημειώνεται από όταν έγινε η ανατροπή της εξουσίας στον Νίγηρα, έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις στη χώρα υπέρ του πραξικοπήματος, όπως αναφέρεται, ελπίζουν ότι η νέα ηγεσία θα φέρει πραγματική ανεξαρτησία της χώρας από την επιρροή της Γαλλίας και άλλων Δυτικών χωρών.
Θυμηθείτε εδώ: Νίγηρας: “Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σήμερα κρατώντας γιγαντιαίες ρωσικές σημαίες και ζητώντας ελευθερία!!!”
Το Παρίσι υποστηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» της CEDEAO στην Αμπούτζα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Κε ντ’ Ορσέ.
Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για να απελευθερωθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ, που κρατείται μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους, και να αποκατασταθεί στην εξουσία αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί σύντομα.
Το Παρίσι έλεγε εξαρχής πως η στρατιωτική επιλογή όφειλε να παραμείνει στο τραπέζι από την 26η Ιουλίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη CEDEAO. Στο Παρίσι αφήνεται να εννοηθεί πως η πιθανότητα μελετάται.
Η Γαλλία μετρά κάπου 1.500 στρατιωτικούς στη Νιαμέ, που αναφέρεται ότι αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του “αντιτζιχαντιστικού αγώνα”, και οι ΗΠΑ άλλους 1.000.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάνει διακοπές στο φρούριο Μπρεγκανσόν (νότια Γαλλία), συζήτησε για τη σύνοδο της CEDEAO με «υπουργούς του, τις ομάδες του» και με τον γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέ, κατά τις υπηρεσίες του στο Ελιζέ. Συνεχίζει επίσης να συζητά το ζήτημα με τους «εταίρους» της Γαλλίας –τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ–, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
(photo: αμπε-EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Σκότωσέ το με φωτιά»: Αστροναύτης της NASA φωτογράφισε παράξενο “πλάσμα”…Τι ήταν!
- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι αντιμετωπίζουν ιρανικές επιθέσεις με drones και πυραύλους
- Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 115 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών αιχμής σε χρόνο ρεκόρ, παρουσίασε η Ε.Ε.
- Ποιο νησί του Αιγαίου βρίσκεται μεταξύ των πιο υποσχόμενων τουριστικών προορισμών της Ευρώπης για τους Γερμανούς
- Αμερικανός παράτησε την δικηγορία στα 41 και έγινε συνταξιούχος στην Πορτογαλία…Πόσα εξοικονόμησε
- Χωρίς την Ρωσία δεν τους βγαίνουν οι αριθμοί – Τι σχολιάζεται σε σχέση με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου
- Τουρκικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από drones κοντά στα στενά του Βοσπόρου
- Η πρόεδρος του Μεξικού επαναβεβαιώνει ότι η χώρα της θα τηρήσει συμφωνία με την Κούβα για την αποστολή γιατρών
- Αναπάντεχα ευρήματα έρευνας για τη μαγειρική στο σπίτι – Ποια επίδραση φάνηκε να έχει στους ηλικιωμένους
- Στον ΟΗΕ, το δουλεμπόριο Αφρικανών ανακηρύσσεται «το πιο βαρύ έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»









