• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέες κατηγορίες των Η.Π.Α. κατά Ρωσίας για συμμετοχή στο Λιβυκό εμφύλιο

Νέες κατηγορίες των Η.Π.Α. κατά Ρωσίας για συμμετοχή στο Λιβυκό εμφύλιο

Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση Αφρικής (US AFRICACOM) μετά τον πρώτο σάλο που είχε δημιουργήσει λόγο της ανάρτησης των πρώτων φωτογραφιών των MiG 29 στην αεροπορική βάση της Al Juffra που ελέγχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, συνέχισε με νέες φωτογραφίες από τη βάση όπως η παραπάνω η οποία δείχνει ένα Su-24 στον αεροδιάδρομο και αυτή που ακολουθεί.

Ο Στρατηγός Gering, διευθυντής επιχειρήσεων δήλωσε τα εξής όσον αφορά τις νέες φωτογραφίες που δημοσίευσε η Διοίκηση Αφρικής:

” Η συνεχόμενη εμπλοκή της Συρίας στη Λιβύη αυξάνει τη βία και καθυστερεί μία πολιτική λύση. Η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει προς την απόκτηση ενός στρατηγικού προγεφυρώματος στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, πράγμα που κοστίζει σε ζωές Λίβυων.”

Επίσης η διοίκηση αναφέρεται και στο ρωσικό σύστημα Spoon Rest το οποίο είναι ένα κινητό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και χρησιμοποιείται όταν διεξάγονται τακτικές αεροπορικές επιχειρήσεις για να παρέχει τακτική υποστήριξη.

Το γεγονός ότι MiG 29 έχουν προσγειωθεί στν βάση της Al Juffra δεν αμφισβητείται πλέον καθώς έχουν δημοσιευτεί και φωτογραφίες από την παρουσία του μαχητικού τις τελευταίες μέρες στους ουρανούς πάνω από τη Σύρτη.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η θέση του Αμερικανού Στρατηγού ότι η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει πατημα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δηλαδή νότια της Κρήτης εμποδίζοντας την πολιτική λύση. Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι οι Αμερικανοί ιθύνοντες είναι πρόθυμοι να δώσουν χώρα στην Τουρκία ώστε να επικρατήσει στη Λιβύη παραβλέποντας τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μέσω του διαρκούς αναθεωρητισμού τους και τις μελλοντικής προσπάθειας πρόκλησης χάους στην Αίγυπτο μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η θέση της Ελλάδας και το στρατηγικό της βάρος στην περιοχή είναι παντελώς ανύπαρκτο αφού οι Αμερικανοί βλέπουν μόνο τους Ρώσους, οι Ιταλοί είναι μία κρύο μία ζέστη πιστεύοντας ότι θα συνεννοηθούν με τους Τούρκους, η Αίγυπτος βλέπει την Τουρκία αλλά δεν τολμά να προβεί σε στρατιωτική εμπλοκή και η Γαλλία είναι έξαλλη με την Τουρκία αφού αντιλαμβάνεται ότι οι Τούρκοι από τη Λιβύη θα απλωθούν σε όλη τη βόρεια Αφρική και τις υποσαχάριες χώρες πλήττοντας καίρια τα συμφέροντά τους.