• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέα ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας για τα αεροπλανοφόρα του USN (vid)

Νέα ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας για τα αεροπλανοφόρα του USN (vid)

Η Saab κέρδισε το συμβόλαιο ύψους 25 εκ. δολαρίων για την κατασκευή των νέων ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας AN/SPN-50 με τα οποία θα εξοπλιστούν, το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower ( CVN-69) και μελλοντικά το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Bougainville( LHA-8).

Το συγκεκριμένο ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας είναι βασισμένο στο Sea Giraffe Multi-Beam (ΑΜΒ ) έκδοση του οποίου χρησιμοποιεί και η χώρα μας με το Giraffe να χρησιμοποιείται είτε σε επίγειες είτε σε εναέριες πλατφόρμες για την κατεύθυνση των βλημάτων SHORAD.

Το νέο ΑΝ/SPN-50 θα αντικαταστήσει το παλαιότερο AN/SPN-43C  το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1960 και παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί αναβαθμίσεις όλες τις δεκαετίες που βρίσκεται σε υπηρεσία, το νέο AN/SPN-50 θα μπορεί να καλύψει με επιτυχία το σύγχρονο πεδίο αφού έχει μεγαλύτερη κάλυψη , λιγότερους περιορισμούς στο φάσμα ελέγχου, αυξημένες δυνατότητες εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων και είναι πλήρως ψηφιακό.

Μέχρι το οικονομικό έτος 2028 θα έχουν παραγγελθεί συνολικά 25 συστήματα του τύπου τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά όλα τα ΑΝ/SPN-43C με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα αεροπλανοφόρα και τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού. Το πρώτο εκ των συστημάτων, αφού εγκατασταθεί στο αεροπλανοφόρο CVN-69 Dwight D. Eisenhower, θα είναι επιχειρησιακό προς το τέλος του 2022. Το δεύτερο ραντάρ του τύπου που παραγγέλθηκε θα εγκατασταθεί στο LHA-8 όταν το πλοίο εισέλθει στο τελικό στάδιο της ναυπήγησής του αφού ακόμα είναι υπό ναυπήγηση.