• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο ΚΟΚΚΙΝΟ για τα ΕΞΙ ΜΙΛΙΑ – Εντολή ΠΟΛΕΜΟΥ του Ερντογάν στους πλοιάρχους: Έχετε το ελεύθερο (vid)

Στο ΚΟΚΚΙΝΟ για τα ΕΞΙ ΜΙΛΙΑ – Εντολή ΠΟΛΕΜΟΥ του Ερντογάν στους πλοιάρχους: Έχετε το ελεύθερο (vid)

toyrkia_fregates
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ: Τι δήλωσε ο τούρκος αντιπρόεδρος που ανάβει «φωτιές»...

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak με σημερινό της δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Άγκυρα, ενώ ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, χαρακτήρισε «απόπειρα πολέμου» την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, από τα 6 στα 12 μίλια, καθώς η αρχή έγινε στο Ιόνιο και ακολουθεί η Κρήτη.

«Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;» διερωτήθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Την ίδια ώρα αναφέρεται στο ρεπορτάζ της YENI SAFAK:

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν την Άγκυρα».

Αυτό είναι ο… διάλογος που θέλουν οι Τούρκοι!

Κατά τα άλλα η Ευρώπη έδωσε διορία για κυρώσεις στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, προθεσμία ενός μήνα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στραφούν στο μαστίγιο των κυρώσεων.

Η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει ως αντικείμενο τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και έτσι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με τη γειτονική χώρα, μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις θα βρεθούν στο τραπέζι.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του χθες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο. Όπως τόνισε, θέλει το επόμενο διάστημα να προσπαθήσει τόσο ο ίδιος, όσο και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γερμανία, να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία». Παράλληλα όμως παρουσίασε έναν πολύ εκτεταμένο και ουσιαστικό κατάλογο κυρώσεων που θα επιβληθούν στην ‘Αγκυρα αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι κλιμακούμενη και περιλαμβάνει από τη διεύρυνση της λίστας ατόμων που έχουν υποστεί νομικές συνέπειες, μέχρι ακόμη και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τομεακό επίπεδο σε κλάδους στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται από την Ε.Ε. ζήτημα τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία.