Στο Αιγαίο με κλειστό πομπό το Τσεσμέ

Χωρίς στίγμα συνεχίζει να πλέει...

Αδιευκρίνιστη παραμένει έως αυτή τη στιγμή η ακριβής θέση του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», δεύτερη ημέρα ισχύος της παράνομης τουρκικής Navtex, για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου στο κεντρικό Αιγαίο.

Το παμπάλαιο πλοίο συνεχίζει να πλέει στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να ισχυρίζονται πως πραγματοποιεί έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ιστοσελίδα γεωγραφικού εντοπισμού πλοίων marinetraffic.com, η οποία παρακολουθεί την πορεία πλεούμενων με βάση το στίγμα τους.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν το ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από κάποιο τουρκικό πλοίο –όπως έγινε άλλωστε στην περίπτωση του Oruc Reis.

Έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι αναφορές για τις κινήσεις του τουρκικού υδρογραφικού στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν ελάχιστες στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας για την νέα προκλητική Navtex.

Η έκδοση Navtex από τον σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, αφού οι ελληνικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη για έκδοση ναυτικών οδηγιών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, που καλύπτεται από διεθνή ύδατα.

Ερωτηματικό παραμένει αν το «Τσεσμέ» κατευθυνθεί τελικά προς την περιοχή της νέας Navtex στο κεντρικό Αιγαίο, και βέβαια προχωρήσει στις υδρογραφικές έρευνες που έχουν ανακοινωθεί στα διεθνή ύδατα που όμως δεν θα συνοδεύονται από εμποτισμό καλωδίων όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, αφού δεν έχει αυτή την δυνατότητα.

Το «Τσεσμέ» είναι ένα πολύ παλιό καράβι με ξεπερασμένα ερευνητικά συστήματα, έβγαινε χρόνια πριν στο Αιγαίο, κάτι σαν διάδοχος των «Χόρα» και «Πίρι Ρέϊς».