• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σημαντική εξέλιξη: Ιρανικά πολεμικά πλοία διασχίζουν για πρώτη φορά Ατλαντικό Ωκεανό

Σημαντική εξέλιξη: Ιρανικά πολεμικά πλοία διασχίζουν για πρώτη φορά Ατλαντικό Ωκεανό

Οι Ιρανοί προσπαθούν να κάνουν τη λεγόμενη επίδειξη σημαίας μία απλή ρουτίνα καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αποστείλει πλοία τους σε μακρινές αποστάσεις και με ιδιαίτερο μάλιστα προορισμό κάθε φορά.

Τον περασμένο χρόνο, και μετά τη δολοφονία Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, οι Ιρανοί έστειλαν  μεγάλα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη Βενεζουέλα μαζί με εξοπλισμό για τα διυλιστήρια της  ενώ άλλα δεξαμενόπλοια κατέπλευσαν στη Συρία τροφοδοτώντας την πολύπαθη χώρα με μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Σε μία ακόμα κίνηση προχώρησαν οι Ιρανοί αυτή τη φορά με την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν πολεμικά τους σκάφη τον περίπλου της Αφρικής και να εισέλθουν στον Ατλαντικό Ωκεανό  όπως και τελικά κατάφεραν με μία φρεγάτα κλάσης Sahand συνοδευόμενη από ένα πλοίο υποστήριξης κλάσης Makran.

Η ιρανική αυτή κίνηση χαρακτηρίζεται ως ευθεία πρόκληση από τη Δύση αφού οι Ιρανοί θεωρούν ότι προκαλούν τη Δύση στέλνωνατς τα πλοία τους μακριά από τις βάσεις τους ενώ κάνουν και την απαραίτητη επίδειξη σημαίας προς χώρες διλικά προσκείμενες στο Ιράν, ότι το Ιράν θα αποστέλλει τα πλοία του όπου θέλει, όποτε θέλει και οποτεδήποτε θέλει χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν δυτικό.