Προειδοποίηση ΗΠΑ για «ιρανική απειλή» στον Περσικό

Η Υπηρεσία Θαλάσσιων Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για την «πιθανότητα ιρανικών ενεργειών εναντίον θαλάσσιων αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή».

Προειδοποίηση για «ιρανική απειλή» στον Περσικό Κόλπο εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον απόηχο της επικίνδυνης κλιμάκωσης στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, μετά τη δολοφονία του Ιρανού διοικητή, Κασέμ Σολεϊμανί.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Θαλάσσιων Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση για την «πιθανότητα ιρανικών ενεργειών εναντίον θαλάσσιων αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή».

Η αμερικανική προειδοποίηση τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, γίνεται λόγο για «πολλαπλές αναφερόμενες απειλές» στον Περσικό Κόλπο, το Στενό του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν, την Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Ουάσιγκτον, βέβαια, απέφυγε να διευκρινίσει το ακριβές περιεχόμενο των απειλών αυτών.

Η παραπάνω εξέλιξη επέρχεται ως συνέχεια της δολοφονίας του διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τη δολοφονία ως «πράξη κρατικής τρομοκρατίας» και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον με αντίποινα.

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έχει εγείρει ανησυχίες στις ΗΠΑ για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, υπό τον φόβο ενδεχόμενων ιρανικών επιθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί ύψιστης σημασίας για το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

(Με πληροφορίες από Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •