• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πολεμικό Ναυτικό και Τουρκία: Όσα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε την ώρα που οι «λύκοι» γρυλίζουν στο Αιγαίο

Πολεμικό Ναυτικό και Τουρκία: Όσα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε την ώρα που οι «λύκοι» γρυλίζουν στο Αιγαίο

polemiko naytiko kai toyrkia
Οι αλλαγές που έρχονται, τα λάθη που έγιναν και η κληρονομία που δεν πρέπει να χαθεί…

Το Πολεμικό Ναυτικό θα διανύσει μία δεκαετία σημαντικών αλλαγών καθώς πολλά από τα κύρια πλοία επιφανείας του χρήζουν αντικατάστασης λόγο παλαιότητας, την ώρα που η Τουρκία πρόκειται να ρίξει τα επόμενα πλοία καινούρια πλοία στο νερό.

Θα αναφέρουμε επιγραμματικά τα βασικά πλοία που συνθέτουν τον στόλο μας:

Φρεγάτες

Αυτή την στιγμή οι κύριες μονάδες μάχης του στόλου της Διοίκησης Φρεγατών αποτελούνται από 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ και 9 φρεγάτες κλάσης S από τις οποίες οι 6 είχαν εκσυγχρονιστεί παλαιότερα. Οι 4 ΜΕΚΟ ΗΝ θα υποστούν έναν Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής( ΕΜΖ) το επόμενο διάστημα καθώς η Βουλή ενέκρινε ένα ποσό της τάξεων των 160 εκ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Τα πλοία κλάσης δεν προβλέπεται να εκσυγχρονιστούν καθώς είναι ήδη αρκετά παλιά ( πάνω από 35 έτη) και είναι ασύμφορο οικονομικά ενώ και δομικά ως πλοία δεν επιδέχονται ραγδαίων αλλαγών ούτε μπορούν να βελτιωθούν.

Ταχέα Σκάφη

Τα ταχέα σκάφη αποτελούνται από τα 6(+1) πλοία κλάσης Ρουσέν (Super Vitta) και τις 12 πυραυλάκατους  Combattante οι οποίες έχουν κλείσει δεκαετίες σε υπηρεσία και χρήζουν αντικατάστασης τουλάχιστον οι 10 από αυτές. Τα πλοία αυτά όντας μικρά σε μέγεθος είναι ιδανικά για το αρχιπέλαγος του Αιγαίου αφού μπορούν να εκμεταλλευτούν τα βραχώδη νησιά και να αποκρυβούν, ενώ φέρουν θανατηφόρους αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Υποβρύχια

Η Ελλάδα έχει συνολικά 11 υποβρύχια από τα οποία τα 4 είναι τα νεώτερα της κλάσης Τ-214 Παπανικολής, ένα ακόμα εκσυγχρονισμένο Τ-209/1200 Ωκεανός. Τα υπόλοιπα 6 είναι παλαιότερα υποβρύχια κλάσης Τ-209/1200 με πολύ χαμηλότερες δυνατότητες από ότι τα προηγμένα Τ-214.

Από τα παραπάνω που αναφέραμε περιληπτικά, γίνεται κατανοητό ότι μέσα στην δεκαετία, ο στόλος του Ναυτικού θα πρέπει να αποσύρει:

  • 9 φρεγάτες κλάσης S
  • 10 TΠΚ Combattante
  • 6 Υποβρύχια Τ-209/1200

Επειδή τα βασικά πλοία του Στόλου είναι οι φρεγάτες, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ποια πλοία θα αντικαταστήσουν τις S και αν τελικά αυτά που θα επιλεγούν θα είναι αυτά που θα ταιριάζουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι έχει επιλέξει τις γαλλικές FTI( [email protected]) ως νέες κύριες μονάδες του Στόλου, προηγμένο ραντάρ, σόναρ, 8 βλήματα SCALP NAVAL και ακόμα 24 κελιά με Aster 30 ή συνδυασμό Aster 30 και CAMM, RAM ως CIWS και 8 Exocet. Ακόμα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία και το ποσό των 3 δις για 2 πλοία είναι μεγάλο για τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα θα έπρεπε να παραγγείλει 2+2 και να κινηθεί προς μίσθωση μεταχειρισμένων πλοίων μέχρι την παράδοση των νέων φρεγατών( 2025-2026 και μετά) για να καλυφθούν τα επιχειρησιακά κενά. Οι Χιλιανοί αγόρασαν 2 φρεγάτες Adelaide, μαζί με τους SM-2(!) έναντι του πραγματικά ευτελούς ποσού των 200 εκ δολαρίων από το Αυστραλέζικο Ναυτικό. Εμείς δεν είχαμε κινηθεί για την απόκτηση των πλοίων αυτών μετά από απόφαση της τότε ηγεσίας του ΓΕΝ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα μεταχειρισμένα πλοία και πιθανόν δεν θα υπάρξουν μέχρι το 2025-2026.

Η επιλογή για την εκχώρηση από τις Η.Π.Α. αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke της έκδοσης Flight I  απλά δεν υφίσταται καθώς οι Αμερικανοί έχουν σκοπό να αγγίξουν μία τερατώδη οροφή πολεμικών σκαφών και θα αναβαθμίσουν τα πλοία της Flight II ενώ θα κρατήσουν τα αρχικά ΑΒ μέχρι και το 2027-2028. Η πιθανότητα παραχώρησης κάποιων εκ των 6 καταδρομικών κλάσης Ticonderoga  δεν είναι σαφές αν υφίσταται και αν υφίσταται είναι αρκετά δύσκολο όχι μόνο από αμερικανικής πλευράς αλλά και ελληνικής καθώς υπάρχει “γκρίνια” για πληρώματα που δεν έχουμε, για το ότι δεν χωρούν στην Σαλαμίνα αλλά μόνο στη Σούδα, δε μπορούμε οικονομικά να γεμίσουμε όλο το φόρτο μάχης του πλοίου ( λες και χρειάζεται να τα γεμίσουμε ) και άλλες δικαιολογίες τις οποίες δεν είναι τις παρούσης να αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Εφόσον η Ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει κατά τα φαινόμενα να προμηθευτεί τα Γαλλικά πλοία, το ορθό είναι να παραγγείλει 4 [email protected] και να επιδιώξει να πείσει τη Γαλλική πλευρά να μας παραχωρήσει μέχρι το 2025 2 φρεγάτες FREMM του Γαλλικού Ναυτικού. Φυσικά, τέτοιες συμφωνίες δε γίνεται να μην περιλαμβάνουν και επιπλέον ανταλλάγματα εκτός του οικονομικού.

Και πάλι όμως η οροφή πλοίων της Διοίκησης Φρεγατών θα πέσει από τα 13 τωρινά πλοία στα 8 ( 4 ΜΕΚΟ 200 ΗΝ + [email protected]). Φαίνεται ότι οι υπόλοιπες S θα αντικατασταθούν από τις κορβέτες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, το οποίο έχουμε καλύψει εκτενώς σε παλαιότερα άρθρα μας.

Όσον αφορά της 10 Combattante, υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να παραγγέλνει συνολικά 8 ελαφρές Κορβέτες κλάσης “Θεμιστοκλής” ή αλλιώς Sa’ar 72 η οποίες είναι μία ισραηλινή σχεδίαση και μέσω τις συνεργασίας με τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ στη Σύρο μπορούν να ναυπηγηθούν εγχώρια. Συγκεκριμένα, ένα πλοίο κάθε 250 μέρες θα καθελκύεται και σε 350 μέρες θα έχει παραδοθεί στο Ναυτικό εκτός απρόοπτων πάντα γεγονότων. τα πλοία αυτά ωστόσο είναι όπως είπαμε ελαφριές κορβέτες, βαριά εξοπλισμένες όμως, και δεν ανήκουν ακριβώς στο ρόλο των ΤΠΚ που θα αντικαταστήσουν. Αυτό είναι ένα οργανωτικό ζήτημα το οποίο θα επιλύσει το ΓΕΝ εφόσον προμηθευτεί τα συγκεκριμένα γι αυτό το ρόλο. Για τη θάλασσα του Αιγαίου τα πλοία αυτά είναι αναμφισβήτητα απ’ τα καταλληλότερα. Τέλος, εφόσον επιλυθούν τα ζητήματα των ναυπηγείων Ελευσίνας, θα μπορούσε να γίνει η καθέλκυση ακόμα δύο ΤΠΚ Super Vita.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχουν ναυπηγηθεί ακόμα 2 υποβρύχια Τ-214 στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά αλλά η διάλυση που έχει επέλθει στα ναυπηγεία και η απροθυμία των διαφόρων κυβερνήσεων να τα επιλύσουν επέφερε και τη μη ναυπήγησή τους. Τα συνολικά 5 υποβρύχια που γέρνουν το ισοζύγιο ισχύος υπέρ της Ελλάδας είναι ικανότατα αν και στερούνται σύγχρονων βαρέων τορπιλών το πρόγραμμα των οποίων θα εγκριθεί το επόμενο διάστημα. Είναι αμαρτία το γεγονός ότι για 105 εκ. ευρώ τα υποβρύχια αυτά δε μπορούν να ξεδιπλώσουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους.

Συνολικά δηλαδή το Nαυτικό χρειάζεται:

  •         2+2 [email protected]
  •        6 EPC ( Ευρωκορβέτες ) (3.000 t)
  •        8  Sa’ar 72 (800 t)
  •        ΕΜΖ των ΜΕΚΟ 200ΗΝ

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος μαθηματικά ανωτάτου επιπέδου για να καταλήξει στο ποσό που χρειάζεται για να ναυπηγηθούν όλα τα παραπάνω πλοία. Το ποσό είναι αστρονομικό αλλά 10 χρόνια αφοπλισμού, κωλυσιεργίας ως προς την επιλογή των νέων φρεγατών και η απροθυμία όλων των μέχρι τώρα πολιτικών ηγεσιών να επενδύσουν μαζικά στην Άμυνα, έχουν φέρει το Ναυτικό να παλεύει με τις S οι οποίες παρ ότι καλά πλοία είναι εκτός σύγχρονων ορίων από κάθε άποψη. Επίσης δεν είναι σαφές πως θα γίνει εφικτό να αγοραστούν τόσες μονάδες με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα. Γι αυτό κρατούμε μικρό καλάθι σε όσα ακούγονται για “αγορές” σαν να βγήκαμε στην αγορά για ψώνια.

Ακόμα και αν επενδύονταν αύριο 5 δις μόνο για πλοία( οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και άλλες ανάγκες με την Αεροπορία πρώτη από όλους) μέχρι το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που είναι το πιθανότερο να επιχειρήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο το οτιδήποτε, το Ναυτικό θα χρειαστεί να πολεμήσει με αυτά που έχει και να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να επικρατήσει στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα και την ευρηματικότητά του.

Η κληρονομιά των ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου είναι πολύ βαριά για να απολεσθεί…

ΦΩΤΟ eurokinissi