• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πιθανή η εμπλοκή στο πρόγραμμα υποβρυχίων του Τουρκικού Ναυτικού

Πιθανή η εμπλοκή στο πρόγραμμα υποβρυχίων του Τουρκικού Ναυτικού

Στην Γερμανία η νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει έχει στη σύνθεσή της το κομμάτων πρασίνων το οποίο φαίνεται ότι θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα αντιμετωπίσουν πιθανότατο πρόβλημα με διάφορες συμφωνίες που έχουν στον αμυντικό τομέα με τη Γερμανία η οποία είναι από τους βασικός προμηθευτές του Τουρκικού Στρατού και η Τουρκία με την σειρά της είναι η πρώτη χώρα προς την οποία η Γερμανια έχει της μεγαλύτερες συναλλαγές σε αμυντικό υλικό.

Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει κατά καιρούς την άποψη ότι η γερμανική πολιτική πρέπει να είναι περισσότερο προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα κρατών-μελών της όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αρκετές φορές μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, οι Πράσινοι είχαν δηλώσει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να διακόψει το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων Τ-214 της Τουρκίας αλλά και την παράδοση της τεχνολογίας αυτής στην Τουρκία.

Με την αλλαγή της ηγεσίας της Γερμανίας και τους Πράσινους στην Κυβέρνηση, οι Τούρκοι φαίνεται ότι μυρίζονται πιθανή εμπλοκή στο πρόγραμμα των υποβρυχίων και για το λόγο αυτό κινούνται ήδη προς κάποιο σχέδιο β’. Η συμφωνία με την Ισπανία για τη ναυπήγηση δεύτερου ελικοπτεροφόρου και μεταφοράς τεχνολογίας κατασκευής υποβρυχίων, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Ισπανοί θυμίζουμε ότι κατάφεραν μετά από σειρά ετών και επένδυση, εκτός από πακτωλού χρήματος, και υπομονής, να καθελκυσουν το πρώτο τους εγχώριο υποβρύχιο, στηριγμένο βέβαια στη γερμανική τεχνολογία. Από τη στιγμή που η Τουρκία επένδυσε σε γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχια χ έλαβε γερμανική τεχνογνωσία σε τομείς της σχεδίασης υποβρυχίων και συστημάτων τους, η μόνη λογική επιλογή ήταν η Ισπανία και το πρόγραμμα υποβρυχίων της.

Σε περίπτωση λοιπόν που συμβεί το οτιδήποτε μς τη Γερμανία, οι Τούρκοι έχουν εναλλακτική η οποία όμως θα τους κοστίσει επιπλέον χρόνο και χρήμα αλλά δε θα υπάρχει καμία στασιμότητα από πλευράς τουςβστον αγώνα αναζήτησης τεχνογνωσίας για την αμυντική τους βιομηχανία.

Την Ελλάδα βέβαια τη συμφέρει να υπάρξει εμπλοκή εκ Γερμανίας στο πρόγραμμα των τουρκικών Τ-214 ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να καταφέρει να προμηθευτεί τις νέες βαρέες τορπίλες, να προχωρήσει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών και να απολαύσει μερικά ακόμα χρόνια πρωτοκαθεδρίας στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για κάποια έτη ακόμα.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.