• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νικητής η Ιταλία στον διαγωνισμό φρεγατών της Ινδονησίας

Νικητής η Ιταλία στον διαγωνισμό φρεγατών της Ινδονησίας

Η Ινδονησία έτρεξε διαγωνισμό για την επιλογή της σχεδίασης της φρεγάτας που θα αποτελέσει το μέλλον του στόλου της τα επόμενα 30 χρόνια και νικητής σε αυτό το μαραθώνιο αναδείχθηκε η ιταλική Ficantieri με τις FREMM κλάσης Bergamini.

Οι Ινδονήσιοι είχαν προχωρήσει προ κάποιων μηνών στην έκδοση της short-list η οποία αποτελούνταν από της ολλανδικές SIGMA 10514, τις αγγλικές ΑΗ=140, τις ιαπωνικές 30FFM και τέλος οι ιταλικές FREMM Bergamini με τις τελευταίες να αναδεικνύονται τελικά ως η νικήτρια σχεδίαση.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 4.2 δις δολάρια  για τη ναυπήγηση 6 νέων FREMM Bergamini και την παραχώρηση και αναβάθμιση δύο φρεγατών κλάσης Maestrale του Ιταλικού Ναυτικού, στο Ινδονησιακό Ναυτικό. Οι 6 νέες φρεγάτες FREMM θα ναυπηγηθούν εξ ολοκλήρου στα ναυπηγεία της Ficantieri στην Ιταλία ενώ η αναβάθμιση των δύο φρεγατών κλάσης ,Maestrale θα πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία  PT-PAL της Ινδονησίας που βρίσκονται στη νήσο Ιάβα.

Δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία τόσο για τους χρόνους παράδοσης των πλοίων, όσο και για τη διαμόρφωση που αυτά θα έχουν από πλευράς αισθητήρων, οπλισμού  κ.α.. Σε γενικές γραμμές, οι φρεγάτες FREMM Bergamini είναι πλοία με εκτόπισμα 6.700 τόνων με μήκος 144., πλάτος 19.7 μ., βύθισμα 7.6μ. και πλήρωμα 145 ατόμων.

Το πλοίο χρησιμοποιεί σύστημα πρόωσης CODLAG( Combined Diesel-Electric &Gas) με οικονομική ταχύτητα 15 κόμβων και εμβέλεια 6.000 ν.μ. ενώ η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους είναι οι 27 κόμβοι.

Γενικά, ο οπλισμός μίας FREMM Bergamini αποτελείται από 16 VLS Sylver,  2 x 76mm. OTO Melara STRALES, 2X25χιλ. Oerlikon  τηλεχειριζόμενα πυροβόλα, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Teseo/Otomat και εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών τορπιλών MU-90.