Μόνο με το Sea Ceptor θα μείνουν οι αγγλικές Type 26;

To Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει στην παραγγελία για τη ναυπήγηση φρεγατών κλάσης Type 26 οι οποίες και θα κοστίσουν στο αγγλικό Δημόσιο περίπου 1.2 δις λίρες, με σκοπό να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες φρεγάτες κλάσης Type 23 που υπηρετούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Αν και αρχικά φαινόταν ότι τα πλοία θα ήταν πολύ καλά εξοπλισμένα, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα τελικά μόνο με το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα Sea Ceptor .

Αυτό αφήνει εκτός του σχεδιασμό τόσο πυραύλους μακρού βεληνεκούς όπως οι Tomahawk τους οποίους μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει πλην των ΗΠΑ αλλά μένουν εκτός και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι των φρεγατών αυτών οι οποίοι είναι και το κυρίως όπλο επιφανείας-επιφανείας κατά πλοίων.

Η μείωση αυτή στον οπλισμό, αν δεν πρόκειται περί αναφοράς των αυτονόητων, κατεβάζει πάρα πολύ τις δυνατότητες των νέων πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού καθώς τα πλοία θα στερούνται όπλων αντιμετώπισης άλλων πλοίων ( δύσκολο να το πιστέψουμε) και φυσικά όπλων μακρού πλήγματος αλλά και αντιαεροπορικών πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας.

Το Brexit σε συνδυασμό με την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις που αυτή προκάλεσε στο Ηνωμένπο Βασίλειο έκαναν φαίνεται τους Άγγλους να πιάσουν καβούρια στις τσέπες τους και περικόπτουν από όπου μπορούν για να εξοικονομήσουν χρήματα. Στην περίπτωση των πλοίων, τυχόν περικοπή βασικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους όχι εξαιτίας κάποιας νέας επιχειρησιακής αντίληψης και αλλαγής δόγματος ή η υπάρξεως ενός νέου όπλου λόγω κόστους, είναι καθαρός ακρωτηριασμός μίας κατά τα άλλα πολλά υποσχόμενης σχεδίασης.