Η περίεργη θέση της Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ιταλία, μέσω της πετρελαϊκής εταιρείας της, ΕΝΙ έχει αποκτήσει καίρια ενεργειακά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς έχει άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης  σε τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ με το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 να είναι ήδη διαχειρίσιμο από ΕΝΙ και τη γαλλική ΤΟΤΑL.

Παρ’ όλα αυτά, η Ιταλία δε δείχνει με θέρμη την αντίθεσή της στις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ. Εκτός της ελληνοκυπριακής πλευράς που είναι και η άμεσα θιγόμενη, θίγονται και τα συμφέροντα Ισραήλ και Αιγύπτου και αυτό γιατί δε θέλουν να αλωνίζουν κοντά στα μεγάλα δικά τους κοιτάσματα τουρκικά πλοία και γεωτρύπανα που ωθούνται από αναθεωρητικές πολιτικές. Το μεν Ισραήλ άμεσα απάντησε, όταν πρόσφατα το τουρκικό ναυτικό παρενόχλησε ερευνητικό τους σκάφος, κάνοντας  εικονική προσβολή με F-35 και F-15 του Yavuz οπότε και σταμάτησαν οι λεονταρισμοί των Τούρκων απέναντί τους.

Η γαλλική πλευρά έχει αποστείλει το δικό της αεροπλανοφόρο στην περιοχή ενώ έχει καταδικάσει στα διεθνή φόρα τις πειρατικές τουρκικές κινήσεις στηρίζοντας Ελλάδα και Κύπρο. Οι Ιταλοί όμως δεν είναι τόσο θερμοί στις αντιδράσεις τους.

Αν οι Ιταλοί ήταν πιο θερμοί, θα είχαν στείλει περισσότερα πλοία για την προστασία των συμφερόντων τους στην περιοχή ενώ η ρητορική τους θα κυμαινόταν στα επίπεδα της γαλλικής. Θεωρούν πιθανόν ότι θα μπορούν να συνομιλήσουν με όποιον τελικά επικρατήσει στην περιοχή καθώς δε θέλουν να εμπλακούν περεταίρω. Την ίδια στάση έχει κρατήσει και στη Λιβύη συνομιλώντας και με τις δύο πλευρές τόσο όσο, απλά δηλώνοντας παρουσία και δίνοντας πρακτικά την εντύπωση ότι δε θα ασχοληθεί ιδιαίτερα. Υποτιμούν προφανώς τον Τουρκικό αναθεωρητισμό αφού αυτοί βρίσκονται “μακριά” και κινούνται διπλωματικά έτσι ώστε να είναι κερδισμένοι ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

Ρόλο φυσικά παίζει και το γεγονός των εσωτερικών και οικονομικών της Ιταλίας εξ ού και η προσπάθειά τους να ακολουθήσουν μία σταθερή πολιτική σε Κύπρο και Λιβύη ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Ας μη λησμονούμαι όμως το γεγονός πως τον περασμένο αιώνα η Ιταλία είχε ενεργότατη ανάμιξη στην περιοχή μας (Τουρκοϊταλικός πόλεμος 1911, Α. Π.Π. , Β.Π.Π. ) με φανερά ανθελληνική πολιτική αφού ήθελαν να αποκτήσουν αυτοί την κυριαρχία καίριων σημείων, μεταξύ των οποίων και ελληνικών στην περιοχή. Οι στρατηγικές επιδιώξεις μιάς χώρας δεν αλλάζουν, εφόσον δεν αλλάζει η γεωγραφία, η διαδικασία απόκτησής τους μόνο αλλάζει.

φωτο wikipedia