• Αρχική
  • Άρθρα
  • Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Η βρετανική Arrowhead, τα ναυπηγεία και οι MEKO

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Η βρετανική Arrowhead, τα ναυπηγεία και οι MEKO

Η εταιρεία Babcock ανακοίνωσε ότι έχει πραγματοποιήσει σημαντικές συνομιλίες με αξιωματούχους στην Ελλάδα, προτείνοντας το σχέδιο Arrowhead-140, που αποτελεί τη βάση για τις φρεγάτες Type 31 του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, ως την υποψήφια κύρια μονάδα επιφανείας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO (κλάσσης ΥΔΡΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σε συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση έχει ως στόχο, πέρα από τις νέες φρεγάτες και την αναβάθμιση των υφισταμένων, να βοηθήσει και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, προτείνοντας την κατασκευή τους στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια «αλυσίδα εφοδιασμού» μέσω της μεταφοράς της απαραίτητης τεχνογνωσίας, τεχνολογίας αλλά και με την αναβάθμιση των υποδομών, στην οποία υπάρχει και ενδιαφέρον από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Thales θα παρέχει το Combat Management System, ενώ συμμετέχει ήδη στην διαδικασία αναβάθμισης των φρεγατών MEKO 200 κλάσσης ΥΔΡΑ, με την παροχή κοινών συστημάτων, που λειτουργούν ήδη στον υφιστάμενο στόλο, στις υποψήφιες μελλοντικές φρεγάτες τύπου Arrowhead 140, ενισχύοντας έτσι τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μονάδων επιφανείας.

Οι λεπτομέρειες και η ενδιάμεση λύση


Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εξοπλιστούν οι ελληνικές φρεγάτες είναι δεν έχουν γίνει σαφείς στο μέγιστο βαθμό, όμως φαίνεται ότι θα είναι βαριά οπλισμένες από τις ήδη υπάρχουσες Type 31. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σύστημα κάθετης εκτόξευσης(VLS) 24 κελιών, αντιαεροπορικό πυροβόλο τύπου Bofors 40 χιλιοστών μαζί με σύστημα RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) και εναλλακτικό πυροβόλο όπλο σε σύγκριση με αυτόν των 57 χιλιοστών που έχουν οι φρεγάτες Type 31.

Ως προς την ενδιάμεση λύση, το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται πως έχει διαθέσιμες μόνο δύο φρεγάτες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, την HMS Monmouth και της HMS Montrose. Ωστόσο και οι δύο φρεγάτες χρειάζονται αρκετή δουλειά και εργασία προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κατάλληλα για 5 ακόμα χρόνια υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα ενδέχεται οι άλλες προτάσεις να καλύπτουν καλύτερα τα όσα ψάχνει η ελληνική πλευρά στο θέμα αυτό.

Με πληροφορίες από: Navy Lookout, onalert