• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εγκρίθηκε η πώληση συστημάτων AEGIS για το Καναδέζικο Ναυτικό

Εγκρίθηκε η πώληση συστημάτων AEGIS για το Καναδέζικο Ναυτικό

Ο Καναδάς προχωρά στην αγορά στην αγορά συστημάτων AEGIS από τις ΗΠΑ τα οποία θα τοποθετηθούν στις νέες φρεγάτες που θα κατασκευαστούν στον Καναδά από την Babcock μετά από διαγωνισμό τον οποίο η εταιρεία κέρδισε.

Η DSCA, ο αρμόδιος φορέας του αμερικανικού κράτους  για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού με τη μέθοδο των FMS για αποπληρωμή τους, ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει συνολικά 4 συστήματα AEGIS για ισάριθμες φρεγάτες που θα ναυπηγήσει ο Καναδάς και στα οποία θα τοποθετηθούν τα συστήματα, με κόστος 1.7 δις δολαρίων.

Το AEGIS δεν είναι κάποιο απλό σύστημα που είναι μία κονσόλα για παράδειγμα και απλά τοποθετείται στο πλοίο. Είναι ένα σύνολο συστημάτων με κεντρικό του σύστημα να είναι το ραντάρ του πλοίου και στην περίπτωση των καναδών, το AN/SPY-7 το οποίο είναι ένα ραντάρ AESA ( Active Electronically Scanned Array) με 4 σταθερά πάνελ το οποίο είναι τα μάτια του πλοίου μέχρι μία αρκετά μεγάλη απόσταση από αυτό. Το AEGIS είναι ένα σύστημα μάχης δομημένο γύρω από ένα τέτοιο ραντάρ και μαζί με αυτό έρχονται οι τροφοδοσίες του ραντάρ και των επιμέρους μηχανημάτων, το σύστημα ψύξης, αρκετά χιλιόμετρα καλωδιώσεων, εφεδρικά συστήματα μπαταριών και φυσικά οι κονσόλες, τα racks και τα υποσυστήματα που το αποτελούν.

Ως παράδειγμα δίνεται η παρακάτω εικόνα για ένα σύστημα AEGIS με ραντάρ AN/SPY-6

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/AMDR-System-Overview-1.jpg

Επομένως, το κόστος ανά πλοίο μόνο για το AEGIS, θα αγγίξει τα 450 εκ. δολάρια μαζί με την υποστήριξη του συστήματος για αρκετά έτη, όπως είναι άλλωστε η συνήθης πρακτική. Η ναυπήγηση λοιπόν πλοίων με το σύστημα AEGIS και για μέγεθος πλοίου άνω των 5.500 τόνων εκτόπισμα, είναι μία ακριβή υπόθεση και για το λόγο αυτό τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke έχουν ένα αρκετά μεγάλο κόστος.

Οι Καναδοί έχουν σκοπό να ναυπηγήσουν σε βάθος αρκετών χρόνων συνολικά 15 φρεγάτες της κλάσης με κάθε πλοίο να έχει κόστος 4 δις δολαρίων με πλήρη φόρτο βλημάτων, όπλων, υποστήριξη εκπαίδευση και τα εξτρά κόστη για συντήρηση μακράς διαρκείας και τις κρατήσεις του Καναδέζικου κράτους.