Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα αεροδρόμια εκτός Ουκρανίας, όπου μπορούν να εδρεύουν, θα γίνουν νόμιμος στόχος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άπαξ και συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, δήλωσε στο RIA Novosti ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ.
“Αν δεν χρησιμοποιηθούν για τον άμεσο σκοπό τους, δεν αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά εάν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, σίγουρα θα γίνουν. Αυτό ισχύει και για τα αεροδρόμια στα οποία βρίσκονται , με όλες τις επακόλουθες συνέπειες», είπε ο Καρταπόλοφ.
Ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας εξήγησε σε ποια περίπτωση τα μαχητικά αεροσκάφη και οι τοποθεσίες τους δεν θα γίνουν μέρος των ρωσικών επιθέσεων. Αυτό ισχύει εάν βρίσκονται σε αεροδρόμια και απλά σταθμεύουν ή συντηρούνται εκεί. Από εκεί μπορούν επίσης να μεταφερθούν ανεμπόδιστα στην Ουκρανία. Τα αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται απευθείας για πολεμικές επιχειρήσεις, αυτά όμως είναι στόχος!
“Αν απογειωθούν από αεροδρόμια άλλης χώρας, εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, εκτοξεύσουν πυραύλους και επιστρέψουν εκεί, τότε αυτά τα αεροδρόμια είναι νόμιμος στόχος. Όσο για την ικανότητα κατάρριψης, μπορούμε να καταρρίψουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε”, τόνισε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση προς τις χώρες του ΝΑΤΟ που συμφωνούν να υποστηρίξουν το Κίεβο στη χρήση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος το κατέστησε σαφές. «Αν αναπτυχθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, φυσικά γίνονται νόμιμος στόχος για εμάς, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται», είπε ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Η Ουκρανία σκοπεύει να παραλάβει πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το Βέλγιο, την Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Τον Μάιο, η πρώτη ομάδα Ουκρανών πιλότων ολοκλήρωσε την εκπαίδευση πετώντας το F-16 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παράδοση των ολλανδικών F-16 στο Κίεβο αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο