Μόσχα: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας χρήση τοξικών ουσιών

Η Ουκρανία σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση τοξικών ουσιών στην ζώνη ειδικών επιχειρήσεων,

δήλωσε ο επικεφαλής των στρατευμάτων ραδιενέργειας, χημικής και βιολογικής άμυνας, Igor Kirillov, σε ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τις στρατιωτικές και χημικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Ο αντιστράτηγος  δήλωσε:

«Τα σχέδια για μεγάλης κλίμακας χρήση τοξικών ουσιών αντικατοπτρίζονται στα αιτήματα της Ουκρανίας για αντίδοτα, μάσκες αερίων και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας σε σαφώς υπερβολικές ποσότητες».

Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει καταγράψει την χρήση της ερεθιστικής ουσίας χλωροπικρίνη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, συχνά σε συνδυασμό με χλωροακετοφαινόνη, στις περιοχές Ντόνετσκ, Μπογκντάνοβκα, Γκορλόβκα, Κρεμεννάγια και Αρτιόμοβσκ.

Ο Kirillov υπενθύμισε ότι η χλωροακετοφαινόνη είναι ένας χημικός παράγοντας ελέγχου των ταραχών, ενώ η χλωροπικρίνη περιλαμβάνεται στη λίστα 3 της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Επιπλέον, έχουν επιβεβαιωθεί περιπτώσεις στις οποίες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά που περιείχαν άλλες χημικές ουσίες, είπε ο Κιρίλοφ. Για παράδειγμα, αμερικανικές χειροβομβίδες αερίου που περιείχαν υλικό CS χρησιμοποιήθηκαν εναντίον Ρώσων στρατιωτών στις τακτικές περιοχές Krasny Liman και Boguslaw. Ουκρανικά drones έριξαν χειροβομβίδες που περιείχαν χημικά ερεθιστικά που ονομάζονται Teren-6 στις θέσεις.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης τον παράγοντα χημικού πολέμου BZ τον Αύγουστο του 2022 και υδροκυάνιο τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο Κιρίλοφ επεσήμανε:

«Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την παρουσία στην κατοχή τους οργανοφωσφορικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων αναλόγων του πολεμικού παράγοντα Tabun (GA), που αναφέρονται στον Κατάλογο 1 της Σύμβασης».

Τόνισε ότι η Ρωσία είχε υποβάλει όλα τα στοιχεία για την χρήση τοξικών ουσιών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην Τεχνική Γραμματεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, αλλά δεν είχε λάβει «ουσιαστική απάντηση».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί