• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Μετωπική» ΗΠΑ και Ιράν σε λίγα 24ωρα – Ο πλανήτης θυμάται το 1962 (ΒΙΝΤΕΟ)

«Μετωπική» ΗΠΑ και Ιράν σε λίγα 24ωρα – Ο πλανήτης θυμάται το 1962 (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυξάνονται τα «θερμά» μέτωπα

Μια μικρογραφία της κρίσης των πυραύλων του 1962, η οποία έφερε την ανθρωπότητα στα όρια του πυρηνικού πολέμου, αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και το Ιράν σε λίγα 24ωρα (25. Μαΐου).

Ιρανικά δεξαμενόπλοια βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Βενεζουέλα, για να μεταφέρουν επεξεργασμένα καύσιμα, τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα η οικονομία της χώρας,.

Στον αντίποδα, το State Department απειλεί την Τεχεράνη με άμεσες συνέπειες,  εάν δεν διακόψει τη συνεργασία της με το Καράκας.

Την ώρα που στον πλανήτη προωθούνται μέτρα περιορισμού των ανθρώπων, αρκεί ένα «τσαφ», προκειμένου να ξεσπάσει σύγκρουση και όλα να ανατραπούν. Στην μέση η ανθρωπότητα: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν  προειδοποιεί να μην εμποδιστούν τα πλοία καθώς θα υπάρξει άμεση απάντηση του Ιράν.

Δείτε:

Τα 5 πλοία που πλέουν προς τη χώρα της λατινικής Αμερικής φέρουν κανονικά την Ιρανική σημαία και ανήκουν σε ιρανικές εταιρείες πράγμα που σημαίνει ότι αν τυχόν εμποδιστούν από τις Η.Π.Α. , τότε το Ιράν δε θα διστάσει να εμποδίσει και αμερικανικά πλοία ή πλοία αμερικανικών συμφερόντων, τα οποία θα πλέουν στο Ορμούζ και αλλού.

Το ερώτημα αν το Ιράν θα πραγματοποιήσει την απειλή του ή όχι, έχει απαντηθεί εδώ και καιρό, καθώς η περσική χώρα κατέλαβε 2 πλοία βρετανικών συμφερόντων απαντώντας στην εμπόδιση στο Γιβραλτάρ από τους Βρετανούς ενός τάνκερ που ταξίδευε προς  τη Συρία, ενώ είχε προηγηθεί και η πυρπόληση δύο ακόμα στο Ορμούζ.

Επιπλέον, το Ιράν ακολουθεί μία σκληρή επιθετική γραμμή απέναντι στις Η.Π.Α., καθώς μετά την εκτέλεση Σολεϊμανί τον περασμένο Ιανουάριο από τους Αμερικανούς, μεταξύ άλλων, οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν με πυραύλους την βάση Αλ Ασσάντ του Ιράκ, την μεγαλύτερη βάση των Η.Π.Α. στη χώρα.

Μένει να δούμε ποια θα είναι τελικά η απάντηση της κυβέρνησης Τραμπ στην Ιρανική υπερπόντια κίνηση.

Τα πλοία αναμένεται να φτάσουν στις 25 Μαΐου κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας, δηλαδή σε μια περιοχή όπου ο αμερικανικός στόλος κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του, με διαφορετικά κάθε φορά προσχήματα.

Η σύγκριση με το 1962

Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας (Cuban Missile Crisis) ήταν μία αντιπαράθεση διάρκειας 13 ημερών που συνέβη τον Οκτώβριο του 1962 μεταξύ των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης λόγω των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύχθηκαν στην Κούβα.

Το περιστατικό φέρεται να έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Αιτία της κρίσης αποτέλεσε η εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Κούβας, στον Κόλπο των Χοίρων, ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας.

Στις 22 Οκτωβρίου, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, έκανε λόγο για κίνδυνο παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, αναγγέλλοντας πως το αμερικανικό ναυτικό θα επέβαλλε ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας, προχωρώντας σε κατάσχεση όπλων, που σοβιετικά σκάφη θα επιχειρούσαν να παραδώσουν στην χώρα του Φιντέλ Κάστρο.

Από την πλευρά, o τότε σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ είχε αποκαλέσει τον αποκλεισμό «διεθνή πειρατεία», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο. Ο Κένεντι γνώρισε πως η Σοβιετική Ένωση είχε δίκιο σε αυτό. Τελικά οι νομικοί σύμβουλοι έπεισαν τον Πρόεδρο Κένεντι να μην χρησιμοποιεί τον όρο «αποκλεισμός», ο οποίος βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί αφορμή πολέμου (Casus Belli).

Πρώτη ομοιότητα

Οι ΗΠΑ του δεξιού Ντόναλντ Τραμπ, όπως ακριβώς και ο Τζον Κέννετι (για τον οποίον λένε πως είχε τάση προς εθνικοδεξιές πολιτικές για αυτό και δολοφονήθηκε) διατηρούν και κλιμακώνουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, διατηρώντας μία ψυχροπολεμική σχέση, όπως η Ουάσινγκτον με την κομμουνιστική Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει 4 πλοία στην θάλασσα της Καραϊβικής σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την παρουσία του στην περιοχή, έχοντας της ουσιαστικά αποκλείσει. Η ισχυρή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κοντά στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας κάνει πολλούς παρατηρητές να φοβούνται για τα χειρότερα.

Δεύτερη ομοιότητα

Οι ΗΠΑ βρίσκονταν και τότε σε προεκλογική περίοδο (τότε για το Κογκρέσο και σήμερα για την προεδρία). Μάλιστα ο Τραμπ δίνει μάχη επιβίωσης, καθώς στόχος του Βαθέως Κράτους των ΗΠΑ (Ομπάμα, Χίλαρι, Μπάιντεν) είναι να εγκαταλείψει, πάση θυσία, τον Λευκό Οίκο.

Διαφορές

  • Το Ιράν δεν μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος της Σοβιετικής Ένωσης, παρά το γεγονός πως διατηρεί πυρηνικά. Μπορεί όμως να αποτελέσει την αφορμή για σύγκρουση δυνάμεων.
  • Την δεκαετία του ’60, η αμερικανική οικονομία απολάμβανε την μεταπολεμική ανάπτυξη, η οποία στηριζόταν, ως επί το πλείστον, στην εσωτερική κατανάλωση. Αντίθετα, σήμερα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα λόγω του κορωνοϊού, κάτι που τις καθιστά ακόμα πιο ευέξαπτες.

Σε λίγες ημέρες, η άφιξη των ιρανικών πλοίων μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη διεθνή κρίση ή να «ξεφουσκώσει». Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποτελέσει ένα ακόμη επεισόδιο που συγκαταλέγεται στην διεθνή αστάθεια που επικρατεί σε όλο τον κόσμο.