• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μέχρι το 2022 θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται απάρτια του F-35 από τουρκικές εταιρείες

Μέχρι το 2022 θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται απάρτια του F-35 από τουρκικές εταιρείες

F-35-

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το εξελιγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και να το εντάξει στην αντιαεροπορική της ομπρέλα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και από χώρες που επιχειρούν με το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35.

Οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές πως δε θα ανεχτούν να συνυπάρχουν στο ίδιο οπλοστάσιο μαχητικά τους αεροσκάφη και ρωσικά συστήματα τα οποία μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες για τα μαχητικά αυτά και αυτές να διαβιβάζονται στους Ρώσους. Για το λόγο αυτό η Τουρκία αποπέμφθηκε από το πρόγραμμα των F-35 οπότε οι Τούρκοι χάνουν όσα χρήματα έχουν επενδύσει από την περασμένη δεκαετία στην ανάπτυξη του αεροσκάφους και στην πληρωμή των πρώτων από αυτά τα οποία τελικά θα καταλήξουν στη USAF.

Ωστόσο, ήδη το κεντρικό μέρος της ατράκτου των αεροσκαφών κατασκευαζόταν στην Τουρκία καθώς επίσης και ακόμα 139 απάρτια του μαχητικού αεροσκάφους. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. πήρε την απόφαση να μην ακυρώσει τα συμβόλαια με τις τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του μαχητικού αλλά αυτές να συνεχίσουν την παραγωγή μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τους τα οποία φτάνουν μέχρι και το 2022. Από το 2022 και έπειτα, την κατασκευή των απαρτίων αυτών και του κεντρικού μέρους της ατράκτου που κατασκευάζουν οι τουρκικές εταιρείες, θα παράγονται από αμερικανικές εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη επιλεγεί.

Η απόφαση αυτή της Αμερικανικής Κυβέρνησης πάρθηκε με γνώμονα αποκλειστικά το οικονομικό κόστος που θα είχε η ακύρωση των συμβολαίων παραγωγής που έχουν υπογραφεί με τις τουρκικές εταιρείες. Αυτό που επίσης λήφθηκε υπόψη ήταν και οι αναφορές ότι μία τέτοια κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης, θα δημιουργούσε πρόβλημα και στη γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους αφού οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο των τουρκικών εταιρειών, δεν έχουν προλάβει να κάνουν όσα χρειάζονται για να εκκινήσουν παραγωγή σε πλήρη ρυθμό. Η Lockheed Martin ήδη θεωρεί ότι δε θα παραδώσει μέχρι το τέλος του έτους όσα αεροσκάφη προβλεπόταν και αυτό συνέβη εξαιτίας της πανδημίας και των lockdown που επιβλήθηκαν.