• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με το βλέμμα στο αποσυρόμενο LSD του Αμερικανικού ναυτικού το ΓΕΕΘΑ

Με το βλέμμα στο αποσυρόμενο LSD του Αμερικανικού ναυτικού το ΓΕΕΘΑ

Με βάση δημοσίευμα του doureios .com, το ΓΕΕΘΑ με πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου, επιθυμεί την απόκτηση ενός Αποβατικού Δεξαμενόπλοιου ( LSD ) και για το λόγο αυτό έχει δώσει σαφείς εντολές για αναζήτηση πλοίου της κλάσης, μεταχειρισμένου, από τη διεθνή αγορά.

Η Ελλάδα δε διαθέτει πλοίο κλάσης LSD( Landing Ship, Dock ) μετά την απόσυρση του “ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ” (L-153) πρίν από 20 χρόνια, το 2000 με αποτέλεσμα το ναυτικό και οι μονάδες αμφίβιων επιχειρήσεων να μην έχουν ένα πλοίο το οποίο θα μπορέσει να μεταφέρει τις απαραίτητες μονάδες απόβασης εγγύς της ακτής και με αποβατικά μέσα από το εσωτερικό του πλοίου, αυτές να εκτελέσουν την απόβαση. Υπάρχει η ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη μονάδων στο Ανατολικό Αιγαίο με σχετική ασφάλεια είτε για ενίσχυση της φρουράς νήσων είτε για εκτέλεση αποβατικών ενεργειών και σχετικά γρήγορα αλλά δεν αποτελούσε μέχρι τώρα προτεραιότητα.

Οι Η.Π.Α., σύμφωνα με το πλάνο απόσυρσης 48 πλοίων από το 2021 έως το 2028, σκοπεύουν να αποσύρουν τον ερχόμενο Μάρτιο ένα LSD κλάσης WHIDBEY ISLAND (LSD-43) το οποίο είναι ένα πλοίο εκτοπίσματος 16.000 περίπου τόνων, με πλήρωμα 330 ανδρών, αναπτύσσει ταχύτητα 20 κόμβων και μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του αποβατικά σκάφη ή αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα. Το σύνολο του αποβατικού στρατιωτικού προσωπικού που μπορεί να μεταφέρει κυμαίνεται σε 400-500 άτομα. Στο κατάστρωμά του μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα με τα μεγαλύτερα από αυτά να είναι 2 Chinook ταυτόχρονα ή 3 κατά σειρά. Το υπόστεγο του πλοίου αντέχει το βάρος των μεγάλων αυτών ελικοπτέρων με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης και κάθετου ελιγμού (αεραπόβασης). Τέλος, το πλοίο προστατεύεται από 2 CIWS Phalanx, 2 πυροβόλα των 25 χιλ. και 2 CIWS RAM (42 πύραυλοι).

Το πλοίο θεωρείται καλή ευκαιρία από πλευράς ΓΕΕΘΑ για να αποκτηθεί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης των όρων της MDCA ως δωρεάν παροχή, είτε με την καταβολή ενός χαμηλού τιμήματος για την απόκτησή του ενώ θα απαιτηθεί να εκπαιδευτεί προσωπικό, να γίνει κάποιος δεξαμενισμός ίσως και άλλα εφόσον έρθει το πλοίο, πράγματα που θα κοστίσουν λίγο παραπάνω.

Εφόσον το πλοίο αυτό αποτελέσει ξεχωριστό αίτημα από την Ελλάδα στα πλαίσια της MDCA και όχι στα πλαίσια της… ενδιάμεσης λύσης για τις φρεγάτες ( απίθανη μία τέτοια περίπτωση αλλά όλα μπορεί να συμβούν ), τότε πρόκειται για μία καλή προσθήκη για το Πολεμικό Ναυτικό και τις αμφίβιες δυνάμεις αν και δεν αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι που ο Α/ΓΕΕΘΑ κατά τα φαινόμενα το έθεσε ψηλά στη λίστα.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από doureios .com