Μάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ποιός κερδίζει μέχρι στιγμής;;; Συγκλονιστικά ΒΙΝΤΕΟ από τις χθεσινές μάχες

Η Δημοκρατία του Αρτσάκχ, κράτος που κέρδισε την ανεξαρτησία του με πόλεμο και αποτελεί ουσιαστικά αρμένικο κράτος, δέχεται επίθεση από το Στρατό του Αζερμπαϊτζάν από νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μετά τις αψιμαχίες του Ιουλίου στα βορειοανατολικά σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, υπήρξε μία περίοδος ανασυγκρότησης για τους Αζέρους, επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία και ταυτόχρονα μεταφορά οπλισμού και μέσων από την Τουρκία προς τους Αζέρους. όλα αυτά συνδυάστηκαν με αρκετά στρατιωτικά γυμνάσια  τα οποία μεταφράστηκαν σε αιφνιδιαστική επίθεση σε συνολικά 4 άξονες, κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάκχ. Προσφιλής η τακτική πλέον των Τούρκων και των συμμάχων τους να επιχειρούν να κερδίσουν τετελεσμένα γεγονότα εν μέσω ανακωχής και αργιών.

Οι επιθέσεις των Αζέρων δεν κρίνονται μέχρι στιγμής ως αποτελεσματικές καθώς μετά από 48 ώρες δεν έχουν σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη. Τα περισσότερα που πέτυχαν οι δυνάμεις των Αζέρων είναι στο νότιο τμήμα του Αρτσάκχ όπου το έδαφος είναι πιο πεδινό και ήταν ευκολότερο να δράσουν τα τεθωρακισμένα και το πυροβολικό.

Ωστόσο, η άμυνα των Αρμενίων, η οποία είναι σχεδιασμένη, κατάφερε να θέσει αρκετές φάλαγγες των επιτιθέμενων Αζέρων υπό ταχύ και δραστικό πύρ σε προκαθορισμένα σημεία. Μία εκ των φαλάγγων εγκλωβίστηκε σε ορεινό και δύσκολο δρόμο την πρώτη μέρα με αποτέλεσμα την καταστροφή της. Άλλη φάλαγγα πιάστηκε σε ανοιχτό χώρο και βλήθηκε μαζικά από το πυροβολικό και τα αντιαρματικά των Αρμένιων.

Το Αρτσάκχ είναι κατά βάση μία ορεινή περιοχή με αποτέλεσμα, οι Αρμένιοι να έχουν σαφές πλεονέκτημα στον αμυντικό αγώνα. Η  φάλαγγα που προσβάλλεται στο στενό χώρο του ημιορεινού δρόμου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή. Γίνεται επίσης φανερή η φονικότητα των σύγχρονων κατευθυνόμενων αντιαρματικών συστημάτων και γενικότερα των αντιαρματικών όπλων. Πάρα πολλές οι απώλειες των τεθωρακισμένων δυνάμεων των Αζέρων μέσα σε 48 ώρες από τη δράση των Αρμένιων. Το μέγεθος της καταστροφής και της σφαγής είναι δύσκολο να το δούμε αλλά γίνεται λίγο αντιληπτό με το παρακάτω:

https://twitter.com/KarabakhRecords/status/1310304330851979264

Ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησε το Αζερμπαϊτζάν και δείχνει τις προσβολές από τα αζέρικα και τουρκικά drones, είναι πολύ χρήσιμο για την κατανόηση της σημασίας που έχουν αυτά τα συστήματα στο σύγχρονο πόλεμο.

https://twitter.com/SubBrief/status/1310359802615300097

Αρκετά συστήματα OSA , στοιχεία πυροβολικού και αρμάτων μαζί με συγκεντρώσεις στρατιωτών, βλήθηκαν λόγω αυτών των μέσων και προξένησαν απώλειες για τις δυνάμεις των Αρμενίων.

Συνολικά, το Αρμένικο ΥΠΑΜ δίνει τον παρακάτω πίνακα απωλειών.

Αν κρίνουμε από τα βίντεο, είναι αλήθεια ότι οι Αζέροι έχουν απωλέσει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, υπάρχουν εικόνες από τα συντρίμμια από τα ελικόπτερα και αρκετά UAV τα οποία έχουν καταρριφθεί. Το αν είναι ακριβείς οι αριθμοί που δίνουν οι Αρμένιοι, είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί για ευνόητους λόγους. Μπορούμε να πούμε όμως ότι οι αριθμοί που δίνουν για τα οχήματα, τεθωρακισμένα και μη, είναι κοντά στην πραγματικότητα βάση των βίντεο.

Οι ανθρώπινες απώλειες των Αρμένιων αγγίζουν επισήμως τους 84 στρατιωτικούς νεκρούς και σε πάνω από 200 τους τραυματίες, οι αριθμοί αυτοί φαίνονται σωστοί αν και η σύγκρουση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι απώλειες αυξάνονται με την ώρα. Οι Αρμένιοι έχουν κάθε λόγο να μην κρύβουν τον αριθμό των απωλειών τους ώστε να τονώσουν τη θέληση των υπόλοιπων στρατιωτών και του πληθυσμού για να πολεμήσει μέχρι τέλους γιατί γνωρίζουν ότι η ήττα δεν αποτελεί γι αυτούς επιλογή.

Οι Αζέροι έχουν επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία ως προς αυτά που κυκλοφορούν στον τύπο και το διαδίκτυο καθώς από ότι φαίνεται, γνώριζαν ότι η προσπάθειά τους αυτή θα είχε πολλές απώλειες στα αρχικά της στάδια και οι απώλειες δημιουργούν πολύ αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό τους. Υπολογίζεται ότι οι Αζέροι πρέπει να έχουν ήδη περί τους 200-250 νεκρούς, πάνω από 500 τραυματίες και ακόμα δεν έχει εξαπολυθεί κάποια σημαντική αρμένικη αντεπίθεση παρά μόνο τοπικές αντεπιθέσεις για ανάκτηση θέσεων.

Οι απώλειες είναι αρκετά υψηλές για έντονο αγώνα 48 ωρών και δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα η σύγκρουση που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί