Λεπτομέρειες για τη μείωση του Βρετανικού Στρατού

Από ότι φαίνεται, η Βρετανική Κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στο σχέδιό της για τη μείωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έρχονται περισσότερες λεπτομέρειες στο φως τις τελευταίες μέρες.

Αρχικά, ο αριθμός του προσωπικού θα μειωθεί στις 72.500 προσωπικό μέχρι το 2025, διαδικασία η οποία θα συμβεί μέσω της μείωσης των προσλήψεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Βασιλείου και όχι με μείωση της υπάρχουσας οροφής με άλλους τρόπους. Η μείωση αυτή θα καλυφθεί θεωρητικά από μονάδες που θα έχουν αυξημένη εκπαίδευση και τεχνολογία στον εξοπλισμό τους έτσι ώστε να καλύπτουν περισσότερο από ότι με την παλαιά σύνθεση. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η δημιουργία μιας νέας πειραματικής μονάδας η οποία θα έχει προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο και με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας έτσι ώστε να καλύπτει μεγάλο φάσμα αποστολών πιο αποτελεσματικά από συμβατικές μονάδες που υφίστανται ήδη.

Όσον αφορά το αρματικό δυναμικό, συνολικά 79 άρματα μάχης Chalenger II θα αποσυρθούν οριστικά από την οροφή των δυνάμεων και τα υπόλοιπα 148 θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο CR3 και θα εξοπλίζουν συνολικά δύο κύριες τεθωρακισμένες μονάδες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν από ακριβώς 30 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέτασσε 1.200 άρματα μάχης στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Τα οχήματα μάχης Warrior θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι και το 2025 όταν και θα αρχίσει η παράδοση των νέων οχημάτων Boxer. Οι Βρετανοί θεωρούν ότι η παραγωγή των Boxer θα έχει ξεκινήσει το 2025 με το πρόγραμμα ανάπτυξης και τις διαδικασίες δοκιμών να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Επενδύσεις θα γίνουν στον τομέα του εξοπλισμού καθώς θα επενδυθούν συνολικά 1.25 δις λίρες σε διάστημα 10 ετών με τα χρήματα να κατανέμονται: 250 εκ. λίρες για συστήματα με πολλαπλούς εκτοξευτές κατευθυνόμενων πυραύλων ( GMLRS), 800 εκ. λίρες για τα Mobile Fires Platform(MFP) και 200 ακόμα εκ. λίρες για την ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου μεταφοράς δεδομένων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία.

Ο Αγγλικός Στρατός θα συνεχίσει να διαθέτει δύο κύριους σχηματισμούς με την 1η Μεραρχία για ανάπτυξη σε θέατρα επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και την 3η Μεραρχία σε πιο εσωτερικό ρόλο ενώ το Σύνταγμα των Rangers θα αναλάβει το ρόλο που μέχρι τώρα έχει το “Ειδικό Πεζικό” και για να γίνει αυτό θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή του.