Λένε ότι “καταστράφηκαν αμετάκλητα” όλα τα δηλωμένα χημικά όπλα στον κόσμο

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων «καταστράφηκαν αμετάκλητα», μετά την επιβεβαίωση από πλευράς ΗΠΑ πως αποπερατώθηκε η διαδικασία εξάλειψης των δικών τους αποθεμάτων, που άρχισε το 1997.

«Το τέλος της καταστροφής όλων των δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων αποτελεί σημαντικό βήμα», υπογράμμισε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Φερνάντο Άριας, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε νωρίτερα πως τα τελευταία αποθέματα χημικών όπλων, τα οποία βρίσκονταν στην αποθήκη Μπλου Γκρας του αμερικανικού στρατού, στην πολιτεία Κεντάκι (κεντροανατολικά), καταστράφηκαν και ότι οι ΗΠΑ αποπεράτωσαν τη διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια με σκοπό να απαλλαγεί ο κόσμος από αυτά.

Ο Οργανισμός με έδρα τη Χάγη διαβεβαίωσε πως το μέτρο αυτό των ΗΠΑ, «του τελευταίου κράτους που κατείχε» δηλωμένα αποθέματα, σημαίνει ότι «όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων έχει επαληθευτεί πως καταστράφηκαν αμετάκλητα».

«Πρόσφατες χρήσεις και απειλές χρήσης τοξικών χημικών ως όπλων δείχνουν ότι η αποτροπή της επανεμφάνισής τους θα παραμείνει προτεραιότητα» για τον ΟΑΧΟ, συνόψισε ο κ. Άριας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί