Λεφτά υπάρχουν για την Ουκρανία: Η Σουηδία ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια 1,16 δις ευρώ

Η Σουηδία δεσμεύτηκε σήμερα για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας 13,3 δισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ουκρανία

Η Σουηδία υποστηρίζει την Ουκρανία με μια έβδομη δέσμη βοήθειας, την σημαντικότερή της“, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Έμπα Μπους σε συνέντευξη Τύπου.

Η Στοκχόλμη θα παράσχει ιδιαιτέρως αναγνωριστικά αεροσκάφη ραντάρ ASC890. Η Ουκρανία θα διαθέτει ως εκ τούτου “μια εντελώς καινούργια δυνατότητα αερομεταφερόμενων αναγνωριστικών ραντάρ και διαχείρισης μάχης κατά στόχων στον αέρα και στη θάλασσα“, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Αυτά τα αεροσκάφη ραντάρ θα επιτρέψουν στο Κίεβο “να εντοπίζει τους πυραύλους κρουζ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά την προσέγγισή τους, όπως και τους στόχους στο έδαφος και στη θάλασσα”, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

Η Σουηδία θα δώσει επίσης το σύνολο του αποθέματός της των 302 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού. Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει επίσης μαχητικούς πυραύλους Rb99.

Η Σουηδία σχεδίαζε επίσης την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Gripen, αλλά χθες, Τρίτη, ανακοίνωσε την αναστολή του σχεδίου αυτού, ανταποκρινόμενη σε αίτημα χωρών εταίρων να δοθεί προτεραιότητα στην παράδοση F-16 στην Ουκρανία.

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε επίσης χθες, Τρίτη, σχέδιο βοήθειας για την εγγύηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουκρανίας, ύψους 650 εκατομμυρίων κορωνών (περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ).

Η Σουηδία προβλέπει πολυετές σχέδιο μη στρατιωτικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 75 δισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ) μεταξύ του 2024 και του 2026 για να υποστηρίξει το Κίεβο “για όσο καιρό χρειαστεί”. Η Ουκρανία είναι η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη σουηδική βοήθεια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-EPA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί