Κινήσεις Ταλιμπάν προς τα σύνορα με το Ιράν;;; Διαθέτουν αμερικανικό εξοπλισμό;;; Video

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν κινούνται απειλητικά προς τα σύνορα με το Ιράν.

Δείτε video που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Σύμφωνα με το AP, Οι Ταλιμπάν και το Ιράν αντάλλαξαν σφοδρά πυρά σήμερα Σάββατο στα σύνορα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας στρατιώτες ενώ κλιμακώνεται απότομα η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω διαφωνίας για τα δικαιώματα του νερού.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επικαλέστηκε τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας της χώρας, στρατηγό Κασέμ Ρεζάι, που κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι άνοιξαν πυρ το πρωί του Σαββάτου στα σύνορα της επαρχίας Σιστάν και Μπαλουτσεστάν του Ιράν και της αφγανικής επαρχίας Νιμρόζ. Το IRNA είπε ότι το Ιράν προκάλεσε «βαριές απώλειες και σοβαρές ζημιές».

Από την άποψη των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Abdul Nafi Takor, κατηγόρησε το Ιράν ότι πυροβόλησε πρώτο. Ο Τάκορ είπε ότι η συμπλοκή σκότωσε δύο ανθρώπους, έναν από κάθε χώρα και τραυμάτισε άλλους. Περιέγραψε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.

Το IRNA, επικαλούμενο την ιρανική αστυνομία, ανέφερε ότι δύο συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Η ημιεπίσημη, αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times ανέφερε ότι οι μάχες σκότωσαν τρεις Ιρανούς συνοριοφύλακες. Το IRNA ανέφερε ότι το συνοριακό πέρασμα Milak με το Αφγανιστάν, μια σημαντική εμπορική οδός, έκλεισε μέχρι νεωτέρας λόγω της συμπλοκής.

Τις τελευταίες ημέρες, λογαριασμοί υπέρ των Ταλιμπάν στο Διαδίκτυο μοιράζονται επίσης ένα βίντεο με ένα τραγούδι που καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, να αντισταθεί στο Ιράν. Ο Μουλά Γιακούμπ είναι γιος του Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, του εκλιπόντος ιδρυτή των Ταλιμπάν και πρώτου ανώτατου ηγέτη.

«Είμαστε κυβέρνηση, έχουμε εξουσία», λέει το τραγούδι. «Ο ηγέτης μας Mullah Yaqoob θα σταθεί ενάντια στο Ιράν διαφορετικά δεν είμαστε η κυβέρνηση της δημοκρατίας. Δεν είμαστε σκλάβοι, ο ηγέτης μας Μουλά Γιακούμπ θα σταθεί ενάντια στο Ιράν».

(scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί