Κινείται προς τα F-35 η Ελβετία

Ο διαγωνισμός που έτρεξε το Ελβετικό Υπουργείο Αμύνης για το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Ελβετικής Αεροπορίας έληξε και το αποτέλεσμα έδειξε ότι η επιλογή των Ελβετών είναι

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ελβετία προχώρησε σε δημοψήφισμα για την αγορά ή μή νέων μαχητικών αεροσκαφών και το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ελβετικός λαός επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί η αγορά καθώς η Ελβετία αδυνατούσε να αστυνομεύσει ακόμα και το δικό της εναέριο χώρο πράγμα που έπληξε το γόητρο των Ελβετών.

Μετά το απαραίτητο χρονικό διάστημα και τη διενέργεια του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν οι Αμερικανοί με το F-35, η δεύτερη αμερικανική προσφορά με τα Super Hornet της Boeing προς αντικατάσταση των υπαρχόντων πολύ παλαιότερων μαχητικών που έχουν ήδη οι Ελβετοί, οι Γάλλοι με το Rafale και το EF-2000, η Ελβετική Αεροπορία προκρίνει τελικά την προμήθεια των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ.

Οι Ελβετοί θα προμηθευτούν συνολικά 36 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου με πλήρη πακέτο υποστήριξης και εκπαίδευσης με το κόστος του προγράμματος να ανέρχεται σε συνολικά 5.5 δις δολάρια. Οι Ελβετοί εκτός των μαχητικών θα προχωρήσουν και στην προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot έναντι του ποσού των 2 δις δολαρίων.

Οι Ελβετοί με την ανακοίνωση της απόφασής τους προχώρησαν και σε δημοσίευση στοιχείων που αφορούσαν το διαγωνισμό, δηλαδή πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία που ακολούθησαν, και δικαιολόγησαν την επιλογή τους ως την πιο συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς σε μακρό χρονικό διάστημα. Η αιτιολόγησή τους αυτή προκαλεί εντύπωση τη στιγμή που άλλα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμα πιο σημαντικό, το ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο, μιλούν για τεράστια ποσά κτήσης του μαχητικού και εξετάζουν κόψιμο αριθμού μαχητικών από τις αρχικές τους παραγγελίες.

Πιθανότατα οι Ελβετοί έχουν υπολογίσει με βάση τα δικά τους επιχειρησιακά δεδομένα τα οποία πιθανότατα προβλέπουν λιγότερες ώρες πτήσεις και επομένως μικρότερο βαθμό συνεχούς φθοράς και άρα συντήρησης/ανταλλακτικών και το κόστος έτσι κατεβαίνει  πιθανότατα σε κάτι που ταιριάζει στους Ελβετούς και για το λόγο που αυτοί θέλουν τα μαχητικά καλύτερα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί