Ο επικεφαλής της Μοσάντ —της ισραηλινής κατασκοπείας— Δαυίδ Μπαρνέα θα ηγηθεί ισραηλινής αντιπροσωπείας που θα συνεχίσει σήμερα τις συνομιλίες στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετέδωσε η ραδιοφωνία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της.
Δεν διευκρίνισε εάν, όπως χθες Σάββατο, θα πάει στο Κάιρο ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, της ισραηλινής αντικατασκοπείας, ο Ρονέν Μπαρ.
Στις χθεσινές συνομιλίες ήταν επίσης παρόντες ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες· επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με αιγύπτιους αξιωματούχος, είπε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Εδώ και μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν ανακωχή, να σταματήσουν έστω για κάποιο διάστημα τον πόλεμο που διανύει την 324η ημέρα του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη ανάπαυλα ήταν η κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.
Αιγυπτιακή πηγή ανέφερε χθες πως οι χθεσινές συνομιλίες επρόκειτο να αποτελέσουν «σημείο καμπής», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε προχθές Παρασκευή λόγο για «πρόοδο».
Μεταξύ άλλων, αγκάθι στις συνομιλίες είναι το ζήτημα του ελέγχου του λεγόμενου Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που κυρίευσε ο ισραηλινός στρατός τον Μάιο.
Ο κ. Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος οι δυνάμεις του να διατηρήσουν τον έλεγχο του «για να εμποδιστεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς που θα της επέτρεπε να διαπράξει εκ νέου τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με το γραφείο του.
Από την πλευρά του το παλαιστινιακό κίνημα απαιτεί αποχώρηση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων από όλο τον θύλακο, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Την Δομή Αστέγων του Πειραιά επισκέφθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς
- Τραγωδία στη Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 19 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο, vid
- Συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός οδηγός στο κέντρο της Αθήνας – Είχε στην κατοχή του πιστόλι
- Συνελήφθη 29χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με πάνω από 24 κιλά κάνναβη στις αποσκευές της
- Πακιστάν: Πέθανε στα 71 της χρόνια η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας
- Χριστούγεννα στην Ουκρανία του σαταΝΑΤΟ! Το ΒΙΝΤΕΟ τα λέει όλα
- Β. Ελλάδα: Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες – Αποκλεισμοί τελωνείων
- Ζελένσκι: Θα μιλήσω με τους ευρωπαίους συμμάχους πριν από τη συνάντησή μου με τον Τραμπ
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας
- Ινδονησία: Μια τετραμελής οικογένεια από την Ισπανία αγνοείται μετά τη βύθιση τουριστικού πλοιαρίου
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΝΕΡΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
ΡΕΥΜΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ









