Ιταλο-ισραηλινή συμφωνία “ανταλλαγής όπλων” (vid)

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να πραγματοποιηθούν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα μεταξύ κρατών τα οποία αφορούν μία ανταλλαγή οπλικών συστημάτων, που στο σύνολό τους αφορούν ίδια αξία και για τις δύο πλευρές.

Ιταλία και Ισραήλ προχώρησαν στην επίτευξη συμφωνία κατά την οποία το Ισραήλ θα δώσει στην Ιταλία πυραύλους SPIKE και διάφορα συστήματα προσομοίωσης από την Elbit ενώ η Ιταλία θα δώσει στο Ισραήλ 12 εκπαιδευτικά ελικόπτερα August Westland 119KX.

Η Ιταλία στις αρχές του έτους είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 129 αντιαρματικών πυραύλων Spike με τις παραδόσεις να ξεκινούν εντός του 2021 από το Ισραήλ αλλά η πανδημία καθυστέρησε την ολοκλήρωση της συμφωνίας οπότε τα χρονοδιαγράμματα μετατοπίστηκαν προς τα πίσω.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ θα προμηθευτεί συνολικά 12 εκπαιδευτικά ελικόπτερα  ( 7 είχαν παραγγελθεί σε προσυμφωνία, άλλα 5 προστέθηκαν τώρα)  τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ελικόπτερα Bell 206 τα οποία χρησιμοποιεί στον ίδιο ρόλο ο Ισραηλινός Στρατός από το 1970.

Ιταλία και Ισραήλ έχουν προϊστορία αρκετή ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα αφού το 2011 το Ισραήλ προμηθεύτηκε από την Ιταλία 30 εκπαιδευτικά αεροσκάφη ενώ οι Ιταλοί παρέλαβαν από το ισραηλινό οπλοστάσιο 2 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και έναν στρατιωτικό δορυφόρο.