Ισραήλ- Χαμάς: Τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού και του Κινέζου ΥΠΕΞ για τη σύγκρουση

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με τα υπουργεία τους.

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι μια εκεχειρία που θα τερματίσει τις συγκρούσεις το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ο Ουάνγκ, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι κύριες χώρες (…) θα πρέπει να στηρίξουν την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία, να επιδείξουν ηρεμία και λογική», πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός, ζητώντας να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια» προκειμένου «να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλου εύρους».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ζητήσει τον Νοέμβριο τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη διάρκεια έκτακτης, διαδικτυακής συνόδου των χωρών BRICS.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν «επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να εργαστούν προκειμένου να εμποδίσουν την επέκταση της σύγκρουσης», όπως σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά εδώ και δεκαετίες στηρίζει τον παλαιστινιακό σκοπό και θεωρεί την Παλαιστίνη κράτος. Το Πεκίνο προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ουάνγκ είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί