• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΙΔΟΥ! Τουρκικά F-16 εδράζονται στην αεροπορική βάση Ganja του Αζερμπαϊτζάν (ΦΩΤΟ)

ΙΔΟΥ! Τουρκικά F-16 εδράζονται στην αεροπορική βάση Ganja του Αζερμπαϊτζάν (ΦΩΤΟ)

Από την αρχή των νέων συγκρούσεων στο Αρτσάχ μεταξύ των Αρμενίων και των Αζέρων, οι Αρμένιοι έχουν κατηγορήσει ανοικτά την Τουρκία ότι συμμετέχει στις επιχειρήσεις με ένα μικρό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών της F-16 εκτός των UAV TB2 Bayraktar και μάλιστα ότι τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα μαχητικό SU-25 της Αρμένικης Αεροπορίας.

Φυσικά, οι Τούρκοι αρνούνται όλες αυτές τις κατηγορίες επί συνεχείς μέρες και δηλώνουν ότι δικά τους μαχητικά δε βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν. Το ίδιο έλεγαν και για τα UAV τους που εκτελούν βομβαρδισμούς μέχρι που παραδέχθηκε τη χρήση τους επίσημα ο Αλίγιεφ.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη των New York Times Tiebeert, αεροφωτογραφίες από δορυφόρο στις 3 Οκτωβρίου από την αεροπορική βάση της Ganja, δείχνουν δύο τουρκικά F-16 με τα χαρακτηριστικά τους να είναι εμφανή αλλά και το χρώμα της εξωτερικής βαφής να είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα τουρκικά F-16.

Εκτός των παραπάνω δύο μαχητικών, διακρίνεται και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος CN-235 της Τουρκικής Αεροπορίας να είναι σταθμευμένο στην αεροπορική βάση.

Οι Τούρκοι έσπευσαν σωρηδόν να διαψεύσουν το γεγονός και να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για τα αεροσκάφη Μ-346 των Αζέρων αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα μία παραπλανητική δήλωση.

Η μεταστάθμευση των τουρκικών F-16 στο Αζερμπαϊτζάν ενώ μαίνεται ο πόλεμος στο Αρτσάκχ, είναι μία ξεκάθαρη εμπλοκή της Τουρκίας η οποία υπερβαίνει τα όρια της χρήσης μερικών UAV για λογαριασμό των Αζέρων και της λοιπής υποστήριξης που παρέχουν οι Τούρκοι στους Αζέρους. Η εμπλοκή της Τουρκική Αεροπορίας ( δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι το Su-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16) σημαίνει ότι το παιχνίδι στον Καύκασο μπορεί να αρχίσει να δέχεται και μεγαλύτερους παίκτες, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ και το ΝΑΤΟ είναι έκθετο αφού αεροσκάφη του εμπλέκονται σε μία σύγκρουση εκτός των ορίων του αφού μετασταθμεύουν σε αεροπορική βάση χώρας εκτός ΝΑΤΟ, σε εμπόλεμη κατάσταση.