• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΙΔΟΥ! Τo νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας: Μ-346, vid

ΙΔΟΥ! Τo νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας: Μ-346, vid

Με την κατοχύρωση στην ισραηλινή Elbit του διαγωνισμού για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα, αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην εκπαίδευση των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς η Elbit θα χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό 10 αεροσκάφη Μ-346.

Τα Μ-346 κατασκευάζονται από την ιταλική Leonardo και αποτελούν αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από διάφορες αεροπορίες για εκπαίδευση των πιλότων στα jet αεροσκάφη. Ένας ακόμα ρόλος των Μ-346 είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ελαφρά αεροσκάφη σε επιχειρήσεις υποστήριξης χερσαίων τμημάτων αν έχουν την κατάλληλη διαμόρφωση.

Το Μ-346 είναι ένα δικινητήριο αεροσκάφος το οποίο ωθούν δύο κινητήρες Honeywell F-124-GA-200 turbofun με συνολική ώση 5.700 κιλών και μέγιστο φορτίο που μπορεί να σηκώσει το αεροσκάφος, τα 9.600 κιλά. Η επιχειρησιακή οροφή του αεροσκάφους αγγίζει τα 13 χλμ σε ύψος με μέγιστη ταχύτητα κάτι παραπάνω από 1.000 χλμ/ω σε ελάχιστο ύψος. Οι πιέσεις που μπορεί να δεχτεί το αεροσκάφος ανέρχονται σε 8g ενώ ο ρυθμός στροφής του δε μπορεί αν ξεπεράσει της 12.5 μοίρες/ δευτ. . Τέλος, η εμβέλειά του αγγίζει τα 2.550 χλμ με 3 εξωτερικές δεξαμενές και πληρωμένες της εσωτερικές.

Για να μπορέσει το αεροσκάφος να εκτελέσει την αποστολή του, αυτή της εκπαίδευσης ( έκδοση AJT (Advanced Jet Trainer), υπάρχουν επί του αεροσκάφους τα κατάλληλα μέσα όπως το σύστημα ETTS(Embedded Tactical Training System) το οποίο είναι το ενσωματωμένο σύστημα τακτικής εκπαίδευσης και δημιουργεί σενάρια με απειλές και στόχους, εχθρούς και φίλιες δυνάμεις, μέσω του υπολογιστή του αεροσκάφους σε ένα περιβάλλον Ανθρώπου-Μηχανής (Human-Machine Interface). Οι αισθητήρες και τα όπλα που μπορεί να φέρει το αεροσκάφος συμπληρώνουν το παζλ των κομματιών που χρειάζονται για τη σωστή και ποιοτική εκπαίδευση ενός νέου πιλότου.

Πιο αναλυτικά, το αεροσκάφος διαθέτει:

·         Άνετο έλεγχο σε όλες τις παραμέτρους του φακέλου εμπλοκής του

·         Το ETTS που μόλις περιγράψαμε

·         2 ανεξάρτητα HMDs (Helmet Mounted Displays)

·         2 ανεξάρτητα HUDs

·         NVG πιλοτήριο

·         Μεγάλα πεδία όρασης από το πιλοτήριο

·         Δεν απαιτείται προγραμματισμένη εκτέλεση συντήρηση στο δομικό σκέλος του

·         Δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Leonardo Aerospace Insdustries

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.