• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Σερβία και Ουκρανία προτίθενται να αγοράσουν τα Bayraktar από την Τουρκία (vid)

Η Σερβία και Ουκρανία προτίθενται να αγοράσουν τα Bayraktar από την Τουρκία (vid)

Στον απόηχο της δράσης των τουρκικών UAV σε Λιβύη και Αρμενία τους τελευταίους 10 μήνες μαζί με τη δράση τους, αν και πιο περιορισμένη, στη Συρία, ο Σέρβος Πρόεδρος Βούσιτς δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να αγοράσει τα τουρκικά συστήματα λόγω αυτών των επιτυχιών που έχουν σημειώσει.

Η πρόθεση της Σερβίας είναι να αυξήσει τα UAV στο οπλοστάσιό της και για το λόγο αυτό προμηθεύτηκε πρόσφατα μερικά UAV από την Κίνα αλλά, θα χρειαστούν πρόσθετοι αριθμοί και από άλλα UAVs για να μπορέσουν οι Σέρβοι να έχουν μία επαρκή δύναμη από οπλισμένα και μη , Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα.

Αν οι Σέρβοι προχωρήσουν σε μία τέτοια προμήθεια, θα πρόκειται καθαρά περί προμήθειας ενός συστήματος το οποίο αποδίδει, με βάση τα όσα βλέπουν οι Σέρβοι από τα βίντεο που κυκλοφορούν από τη δράση του συστήματος και όχι περί κάποιας στρατηγικής συνεργασίας.

Το παραπάνω είναι μία πρόθεση την οποία δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος αλλά δε σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί απαραίτητα καθώς οι Τούρκοι έχουν λόγο αν μην τα δώσουν στη Σερβία και αυτός δεν είναι άλλος από τους Αλβανούς του Κοσσόβου τους οποίους στηρίζει η Άγκυρα και δεν επιθυμούν την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Σέρβων, πόσο μάλλον αν αυτή προέρχεται από την Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Ουκρανοί οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν συνολικά 48 συστήματα του τύπου για να τα χρησιμοποιήσουν και στα ανατολικά όπου υπάρχει η απόσχιση των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από την Ουκρανία. Εκεί αθ έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα δράσει το σύστημα, αφού οι Ρώσοι έχουν στην περιοχή πολλά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αντιαεροπορικά και συστήματα κατά UAVs.

Επίσης, ανέκυψε σοβαρό ζήτημα με τις κάμερες της καναδικής Wescam με τις οποίες εξοπλίζονται τα TB2 Bayraktar και είναι το βασικό στοιχείο τους, μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο απέναντι στην Τουρκία από τον Καναδά. Εφόσον οι Καναδοί κρατήσουν το λόγο τους και δεν πρόκειται περί πυροτεχνήματος για τα μάτια του κόσμου, όπως προ μηνών, τότε οι Τούρκοι θα ψάξουν στην αγορά για νέο προμηθευτή κάμερας για τα Bayraktar. Η ιστορία με τον Καναδά θέτει σε κίνδυνο την εξαγωγική προοπτική του τουρκικού προϊόντος αφού δε θα μπορούν να γίνουν παραγγελίες και να εκτελεστούν, έως ότου λυθεί το θέμα με την κάμερα.