• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η παραγωγή F-35 για το 2020 διατηρήθηκε στα επιθυμητά επίπεδα

Η παραγωγή F-35 για το 2020 διατηρήθηκε στα επιθυμητά επίπεδα

Η πανδημία προκάλεσε πλείστα όσα προβλήματα στην οικονομική ζωή του πλανήτη και ο αντίκτυπος αυτών έγινε φανερός και στην αμυντική βιομηχανία με το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 να είναι ένα από αυτά που επλήγησαν.

Το 2020 προβλεπόταν η παραγωγή και παράδοση στους τελικούς χρήστες τους, 141 μαχητικών αεροσκαφών του τύπου  αλλά η πανδημία ανάγκασε την εταιρεία να αλλάξει το στόχο αυτό σε έναν πιο μετριοπαθή δηλαδή γύρω στα 117-123 μαχητικά αεροσκάφη. Επειδή η παραγωγή του μαχητικού λαμβάνει χώρα σε αρκετές διαφορετικές χώρες και άρα υπάρχουν χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις που συγκροτούν την εφοδιαστική αλυσίδα των μονάδων παραγωγής, τα καθολικά lockdowns, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών και άλλα προβλήματα, προκάλεσαν σοβαρή καθυστέρηση στην παραγωγή.

Για να μην υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Lockheed προχώρησε σε αλλαγές τόσο στο πεδίο της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού της, όσο και στην αντιμετώπιση των προμηθευτών της. Οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε βάρδιες και ομάδες ώστε να μην υπάρξει μεγάλη πτώση στην παραγωγή ενώ κατευθύνθηκαν πληρωμές προς τους σημαντικότερους από τους μικρότερους προμηθευτές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συνολικά πληρώθηκαν γρηγορότερα 400 επιχειρήσεις στις Η.Π.Α. και το Πουέρτο Ρίκο για να στηριχθεί ο κλάδος.

Το 2020 έκλεισε με την εταιρεία να παραδίδει συνολικά 123 F-35 στους τελικούς χρήστες τους εκ των οποίων τα 74 είχαν ως αποδέκτη τις Η.Π.Α., 31 ακόμα διεθνείς πελάτες ενώ 18 ήταν απόρροια προγραμμάτων FMS( Foreign Military Sales). Οι εκδόσεις των αεροσκαφών που παραδόθηκαν στους χρήστες ήταν:

·         94 F-35 A

·         20 F-35 B

·           9 F-35 C

Πάνω από 600 αεροσκάφη επιχειρούν σε συνολικά 26 βάσεις ανά τον πλανήτη με περισσότερους από 1.2000 πιλότους και 10.000 τεχνικού προσωπικού να έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο μαχητικό.