• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η.Π.Α. και Ρωσία πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες για την επέκταση της συνθήκης μείωσης πυρηνικών START. Άγνωστη η πρόθεση της Κίνας.

Η.Π.Α. και Ρωσία πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες για την επέκταση της συνθήκης μείωσης πυρηνικών START. Άγνωστη η πρόθεση της Κίνας.

Προ μηνών, είχε δοθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση Τραμπ δε σχεδίαζε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την από κοινού κατάρτιση και υπογραφή της επέκτασης της συνθήκης START. Η συνθήκη START υπογράφηκε το 2010 μεταξύ του Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια των Η.Π.Α. να κρατηθεί χαμηλά το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο η ποσότητα και ποιότητα του οποίου ισοσταθμίζουν την Αμερικανική υπεροπλία σε συμβατικά μέσα και βιομηχανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε κάνει άνοιγμα προς την κυβέρνηση Τραμπ για την πρόθεσή του να συζητηθεί η υπογραφή μιας νέας συνθήκης START όταν δήλωσε πως είναι πρόθυμος να συμπεριλάβει σε αυτή και τα νέα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας οπότε και οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι δεκτικοί αφού ο υπεύθυνος του State Department για τον έλεγχο των όπλων, Marshal Bilingslea, δήλωσε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α. να πραγματοποιηθούν διασκέψεις με τη φυσική παρουσία των διαπραγματευτών, αμέσως μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία. Ήδη ο κ. Bilingslea έχει συνομιλήσει με το Ρώσο ομόλογό του από το Ρωσικό Υπ.Εξ. κ.Sergei Ryabkov.

Κατά τις δηλώσεις του κ. Bilingslea, ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί οι συνομιλίες να περιλαμβάνουν και την Κίνα έτσι ώστε η συμφωνία να πραγματοποιηθεί μεταξύ τριών μερών. Η επιδίωξη αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κίνα έχει κρατήσει μυστικό το μέγεθος του πυρηνικού της προγράμματος και τους στόχους αυτού και παρ΄ ότι διαθέτουν ένα κατά πολύ μικρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο, θέλουν να το αυξήσουν. Επομένως ο Ντ. Τραμπ θέλει να επιβάλει στην Κίνα την άρση του πέπλου μυστηρίου από το πυρηνικό της πρόγραμμα το οποίο είναι σε αύξηση αλλά και να θέσει και τη Ρωσία εν μέρη απέναντι στην Κίνα στο ζήτημα.

Η Ρωσία φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να γίνει το ζήτημα της υπογραφής της συμφωνίας START τριμερές καθώς θέλουν να αποφύγουν ένα νέο αγώνα δρόμου κατασκευής πυρηνικών όπλων που εκτός των Η.Π.Α. θα περιλαμβάνουν και την Κίνα σε περίπτωση που η συμφωνία δεν τηρηθεί.

Ακολουθεί το βίντεο με όλη τη συνέντευξη του κ. Bilingslea