Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό μιας σειράς αμοιβαίων κατηγοριών για κατασκοπεία μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου.
Ο ένας από τους δύο άνδρες που ταυτοποιήθηκαν δημιούργησε δεσμούς με στελέχη της αντιπολίτευσης και οργάνωνε συναντήσεις με πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες «για να επηρεάσει τη στάση της Ουγγαρίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς σε ανάρτησή του στο X.
Η ανάρτηση η οποία επικαλείται τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Μάτε Κόσιτς, δεν αναφέρεται στο πότε ανέπτυξαν δράση, αλλά αναφέρει ότι έχει απαγορευθεί η έξοδος του ενός από την χώρα το 2024.
Το δεύτερο άτομο αναζητούσε στρατιωτικές και ενεργειακές πληροφορίες και τελεί υπό ποινική έρευνα για κατασκοπεία, δήλωσε ο Κόβατς.
Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα Ουκρανία και Ουγγαρία απέλασαν από δύο διπλωμάτες η κάθε μία, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η μία χώρα εναντίον της άλλης για εμπλοκή σε κατασκοπεία, μια διαμάχη που σηματοδότησε νέο χαμηλό επίπεδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.
Η Ουγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δύο οργανισμοί με τους οποίους το Κίεβο είναι στενός σύμμαχος στον πόλεμο που διεξάγει με την Ρωσία.
Όμως οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης έχουν συχνά υπάρξει τεταμένες σε σχέση με τα δικαιώματα μιας μεγάλης ουγγρικής μειονότητας που ζει στη δυτική Ουκρανία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είναι επιφυλακτικός όσον αφορά στην στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η Ουγγαρία δεν θα στέλνει όπλα στην Ουκρανία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-CONSOLIDATED NEWS PHOTOS CNP POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κινέζοι απελευθερώνουν ρομπότ δεινόσαυρους με τεχνητή νοημοσύνη! BINTEO
- Το ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού..αλλά διχάζει, vid
- Κ. Δημογλίδου για Βορίζια: «Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα παραμείνουν για όσο χρόνο χρειαστεί»
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κάτω Τούμπα
- Aφιερωμένα στη σχέση της πόλης με τη θάλασσα τα εγκαίνια της έκθεσης «Thessaloniki Boat & Fishing Show»
- Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στην 44η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα στην Αραβία
- Η Νιγηρία θα καλωσορίσει την βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ισλαμιστών ανταρτών
- Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου κάλεσε τη Νότια Κορέα για συνεργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού
- Τραγικό θάνατο βρήκαν 2 φίλοι στη Φθιώτιδα: Σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σε τροχαίο
- Βρετανία: Η χθεσινή επίθεση με μαχαίρι σε τρένο δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση









