• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Mitsubishi αναλαμβάνει τη ν ανάπτυξη του μαχητικού νέας γενιάς της Ιαπωνίας

Η Mitsubishi αναλαμβάνει τη ν ανάπτυξη του μαχητικού νέας γενιάς της Ιαπωνίας

Το μαχητικό αεροσκάφος με την επωνυμία F-X θα είναι το μαχητικό που θα αναπτύξει μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας η Ιαπωνία για να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος του στόλου μαχητικών της αεροσκαφών F-2 το οποίο και θα έχει διανύσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρησιακής του ζωής.

Από τη στιγμή που η Ιαπωνία δεν είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα F-22, αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο αεροσκάφος, δικινητήριο, το οποίο θα έχει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας( στελθ).

Το αεροσκάφος επίδειξης των τεχνολογιών ολοκλήρωσε τις δοκιμές του το Μάρτιο του 2018 και είχε την επωνυμία Χ-2 Shinshin. Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο αεροσκάφος αυτό, θα ξεκινήσει επίσημα η ανάπτυξη του νέου μαχητικού.

Ο Ιάπωνας Υπουργός Αμύνης Taro Kono, ανέφερε σε επίσημες δηλώσεις του ότι η Mitsubishi Heavy Industries θα αναλάβει το κύριο έργο ανάπτυξης και παραγωγής του νέου μαχητικού και η επίσημη σύμβαση γι αυτό θα υπογραφεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Για το πρόγραμμα, η Ιαπωνία προσπάθησε να προσελκύσει και εταιρείες του εξωτερικού έτσι ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διορία υποβολής ενδιαφέροντος από εταιρείες του εξωτερικού έχει εκπνεύσει και ο Υπουργός ανέφερε ότι συνολικά 7 εταιρείες του εξωτερικού έχουν επιδείξει ενδιαφέρον. Τα ονόματά τους δεν ανακοινώνονται ακόμα καθώς οι εταιρείες αυτές δεν έχουν λάβει ακόμα περεταίρω γνώση του προγράμματος. Με την ειδοποίησή τους, θα γίνουν γνωστά και τα ονόματά τους.

Η εξωτερική βοήθεια στο πρόγραμμα κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι Ιάπωνες χρειάζονται εταιρείες οι οποίες έχουν τεχνογνωσία ως προς την τεχνολογία στελθ αλλά και πάνω στη σχεδίαση και κατασκευή ανάλογων σασί αεροσκαφών. Ταυτόχρονα η Ιαπωνία θα στηρίξει τις εταιρείες της χώρας που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε αυτές.

Το πρόγραμμα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2035 και θα κοστίσει 40 δις ενώ οι Ιάπωνες έχουν σκοπό να παράξουν αρχικά 100 αεροσκάφη του τύπου μετά το πέρας της διαδικασίας ανάπτυξης και δοκιμών του νέου αεροσκάφους.