Η Κίνα τόλμησε το αδιανόητο! Παγκόσμιος «σεισμός» με την απόφαση του Πεκίνου

Τι δημιούργησαν

Σε μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην στρατιωτική τεχνολογία, η Κίνα φέρεται να έχει αναπτύξει έναν διοικητή τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος υποβάλλεται σε εκτεταμένη εκπαίδευση σε κινεζικά εργαστήρια, πολεμώντας εικονικούς πολέμους και λειτουργεί χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Αποκαλούμενος ως «εικονικός διοικητής», αυτός ο αξιωματικός τεχνητής νοημοσύνης έχει σχεδιαστεί για να ενεργεί σαν άνθρωπος καθώς αποκτά εικονική εμπειρία στο πεδίο μάχης. Είναι κατασκευασμένο για να αναπαράγει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ακόμη και τα ελαττώματα της, καθώς παραμένει αυστηρά περιορισμένο σε εργαστήρια από τώρα.

Όπως γράφει το South China Morning Post:

Σε μεγάλης κλίμακας πολεμικά παιχνίδια υπολογιστή που περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), ο διοικητής της AI έχει λάβει μια άνευ προηγουμένου υπέρτατη εξουσία διοίκησης, μαθαίνοντας και αναπτύσσοντας γρήγορα στους ατελείωτα εξελισσόμενους εικονικούς πολέμους.

Αυτό το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο αποκαλύφθηκε δημόσια τον Μάιο σε μια δημοσίευση στο κινεζικό περιοδικό Common Control & Simulation. Η ομάδα, με επικεφαλής τον ανώτερο μηχανικό Jia Chenxing, είπε ότι η τεχνολογία AI παρότι ενέχει κινδύνους σε στρατιωτικές εφαρμογές, αυτό το έργο πρόσφερε μια «βιώσιμη» λύση.

Καθώς η τεχνολογία AI αποκτά τη δυνατότητα λήψης ανεξάρτητων αποφάσεων, οι μονάδες που αναπτύσσονται προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένων των drones και των ρομποτικών σκύλων, έχουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων και δύναμη πυροδότησης. Αλλά η εξουσία διοίκησης πίσω στο αρχηγείο παραμένει σταθερά στα ανθρώπινα χέρια. Ο PLA έχει προετοιμάσει πολλά επιχειρησιακά σχέδια για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις σε περιοχές όπως η Ταϊβάν και η  Θάλασσα της Νότιας Κίνας .

Από την πλευρά του το Wion γράφει:

Γιατί η Κίνα απαιτεί διοικητές AI;

Είναι πολύ απίθανο η Κίνα να αναπτύξει αυτούς τους διοικητές AI σε πραγματικά πολεμικά γεγονότα στο εγγύς μέλλον. (…) Απαιτούνται καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) αντιμετωπίζει έλλειψη έμπειρων, ανώτερων διοικητών κατά την διάρκεια πολεμικών πρακτικών.

Προορίζεται να λειτουργεί όταν οι ανθρώπινοι διοικητές δεν είναι διαθέσιμοι σε μεγάλης κλίμακας πολεμικές προσομοιώσεις και ασκήσεις.

(…)

«Η προσωπικότητα του εικονικού διοικητή μπορεί να βελτιωθεί εάν κριθεί απαραίτητο», είπε η ομάδα του Jia.

Υπό τεράστια πίεση, οι άνθρωποι «παλεύουν να διαμορφώσουν ένα πλήρως ορθολογικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων κάτω από αυστηρά χρονοδιαγράμματα», σημείωσαν οι μηχανικοί.

Η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει νέες απειλές, κατασκευάζει σχέδια και λαμβάνει βέλτιστες αποφάσεις με βάση την συνολική κατάσταση, όταν οι μάχες δεν πάνε καλά ή τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Τείνει επίσης να μαθαίνει και να προσαρμόζεται τόσο από τις νίκες όσο και από τις ήττες.

Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, «με πλεονεκτήματα όπως η ευκολία εφαρμογής, η υψηλή απόδοση και η υποστήριξη για επαναλαμβανόμενους πειραματισμούς», είπε η ομάδα του Jia.

Το κόμμα εξακολουθεί να είναι η υπέρτατη αρχή

Η νέα τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει την μακροχρόνια αρχή του PLA – «Το Κόμμα κάνει κουμάντο στα όπλα».

Παρόλο που η τεχνολογία AI γίνεται όλο πιο προηγμένη με τον καιρό, το τηλεχειριστήριό της θα βρίσκεται επίσης στα χέρια ανθρώπων που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΕΔΩ τι επιδιώκεται να συμβεί παγκοσμίως με την τεχνητή νοημοσύνη).

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί