Η Κίνα κατηγόρησε τις Φιλιππίνες για προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίου – Πώς εμπλέκονται οι ΗΠΑ και σε αυτό…

Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις με τις Φιλιππίνες, μέσα στον Απρίλιο μάλιστα διενέργησαν από κοινού μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, για να στείλουν έτσι μήνυμα στους Κινέζους. Η Μανίλα έχοντας λοιπόν την υποστήριξη των ΗΠΑ, που συνεχίζει να παίζει το ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα, κάνει λεονταρισμούς στο Πεκίνο.

Οι Φιλιππίνες θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν περιπολίες «στα ύδατά τους», τόνισε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αφού το Πεκίνο κατηγόρησε τη Μανίλα ότι προσπάθησε να προκαλέσει «σκοπίμως» επεισόδιο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Οι περιπολίες ρουτίνας στα ύδατά μας δεν μπορούν να είναι ούτε προμελετημένες ούτε προκλητικές», δήλωσε η Τερεσίτα Ντάσα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, προσθέτοντας ότι η Μανίλα «άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμά της, το οποίο θα εξακολουθήσει να ασκεί».

Νωρίτερα το Πεκίνο κατηγόρησε τη Μανίλα ότι προσπάθησε «σκοπίμως» να προκαλέσει επεισόδιο στα διαφιλονικούμενα ύδατα της θάλασσας της Νότιας Κίνας μετά την αποφυγή παρ’ ολίγον σύγκρουσης μεταξύ σκάφους του κινεζικού λιμενικού με φιλιππινέζικο πλοίο.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή, μία ημέρα μετά την επίσκεψη στη Μανίλα του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, η οποία είχε στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με αυτά τα αμφισβητούμενα ύδατα.

Σκάφος του κινεζικού λιμενικού έκλεισε τον δρόμο σε ένα φιλιππινέζικο πλοίο, το οποίο ήταν δύο φορές πιο μικρό από το κινεζικό, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε απόσταση 45 μέτρων το ένα από το άλλο, αποφεύγοντας παρ’ ολίγον τη σύγκρουση, επεσήμανε το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων. Ομάδα του AFP που βρισκόταν σε άλλο φιλιππινέζικο πλοίο, έπειτα από πρόσκληση να συμμετάσχει σε περιπολία στην περιοχή, έγινε μάρτυρας του περιστατικού.

«Εισερχόμενο στα ύδατα του υφάλου Ρενάι και μεταφέροντας δημοσιογράφους, το πλοίο των Φιλιππίνων προχώρησε σε μια προμελετημένη πρόκληση και επιδίωξε σκοπίμως τη σύγκρουση, με στόχο να προκαλέσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης», κατήγγειλε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στον ύφαλο που στις Φιλιππίνες είναι γνωστός με το όνομα Αγιουνγκίν.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι πρώτη ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια τεράστια περιοχή από την οποία περνά πλέον μεγάλο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου.

Το Πεκίνο διεκδικεί μεγάλο μέρος των μικρών νησιών και των υφάλων που βρίσκονται εκεί, όμως και άλλες χώρες – Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι—έχουν αξιώσεις στην περιοχή και κάθε μία ελέγχει αρκετά νησιά.

Αφότου εξελέγη στην προεδρία των Φιλιππίνων πέρυσι τον Ιούνιο, ο Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να παραβιάσει τα δικαιώματα της χώρας τους. Για να το πετύχει αυτό, επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μακροχρόνια σύμμαχο των Φιλιππίνων, οι οποίες όμως είχαν ψυχρανθεί επί προεδρίας Ροντρίγο Ντουέρτε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί