Η επανάσταση στην τεχνολογία laser είναι εδώ. (ΒΙΝΤΕΟ)

laser-beam-control-960.jpg.pc-adaptive.990.medium

Η Lockheed Martin αποτελεί την πρωτοπόρο εταιρεία των Η.Π.Α. στα αμυντικά συστήματα και δικαίως είναι στη Νο1 θέση του DefenceNews στη λίστα των κορυφαίων 100 εταιρειών του αμυντικού τομέα παγκοσμίως.

Η Lockheed αναπτύσσει πλέον μία γκάμα laser όπλων τα οποία έχουν αρχικά στόχο να προσβάλουν μικρούς εναέριους στόχους όπως εχθρικά drones και επερχόμενους πυραύλους, φυσικά με ένα όριο ταχύτητας.

Τα κατευθυνόμενα αυτά συστήματα μπορούν να παρέχουν εγγύς υποστήριξη στις μονάδες που προστατεύουν χωρίς να υπάρχει το λεγόμενο απόθεμα πυρομαχικών αφού τα laser απαιτούν τροφοδοσία ηλεκτρική. Αυτό είναι όμως ταυτόχρονα και περιοριστικό αφού τα μεγάλα σε ισχύ laser απαιτούν και μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτρικής ισχύος. Η σχεδίαση και η τοποθέτηση τέτοιων διατάξεων στον περιορισμένο χώρο πλοίων, οχημάτων και αεροσκαφών είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση αφού, απαιτείται ελαχιστοποίηση των μονάδων αυτών σε μέγεθος.

Παρά τους περιορισμούς, η Lockheed έχει καταφέρει να τοποθετήσει διάφορα τέτοια συστήματα σε πειραματικά οχήματα, σε ατρακτίδια για την αεροπορία αλλά και μία λύση για ναυτική εφαρμογή. Φυσικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α. παραγγέλνουν πλέον συστήματα τα οποία θα διαθέτουν εξ αρχής μεγαλύτερο συγκρότημα ισχύος για τυχόν μελλοντική, εύκολη, εγκατάσταση συστημάτων laser. Η νέα σχεδίαση φρεγατών για το πρόγραμμα FFG(X) έχει ισχυρότερο ηλεκτρικό συγκρότημα ισχύος καθώς προβλέπεται μελλοντικά να τοποθετηθούν σε αυτές και συστήματα laser. Το σύστημα HELIOS που αναφέραμε εδώ: https://www.el.gr/war/anavathmisi-toy-antitorpilikoy-ton-i-p/ θα τοποθετηθεί στο αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Preble με τις ανάλογες αλλαγές στο συγκρότημα ισχύος για τη σωστή τροφοδοσία του.

Παρ΄ότι το παρακάτω βίντεο είναι εταιρικό, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι χρήσιμο για να καταλάβει κανείς την πρόοδο της συγκεκριμένης τεχνολογίας στον τομέα βλέποντας τη γραμμή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.