Η Ελλάδα δύναται να προμηθευτεί κανονικά τα F-35 σύμφωνα με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα

Υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν τις Η.Π.Α. να μη δίνουν το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα μετά από αίτημα που κατέθεσε η τελευταία για τη διαθεσιμότητά τους και τον οπλισμό τους, καθώς η πώληση θα άλλαζε κατά πολύ το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος μεταξύ τους μετά την απόκτηση και […]

Υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν τις Η.Π.Α. να μη δίνουν το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα μετά από αίτημα που κατέθεσε η τελευταία για τη διαθεσιμότητά τους και τον οπλισμό τους, καθώς η πώληση θα άλλαζε κατά πολύ το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος μεταξύ τους μετά την απόκτηση και των Rafale από την Ελλάδα.

Τυχόν άρνηση προμήθειας των F-35 θα ήταν μία πολύ αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας καθώς  οι Η.Π.Α., με αυτό τον τρόπο, θα έδειχναν πολύ φανερά ότι στη ζυγαριά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Τουρκία μετρά πάρα πολύ περισσότερο και έχει ασυλία σε όλες τις παράνομες ενέργειές της και τη διαβρωτική πολιτική της εντός του ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανική Πρεσβεία αναγκάστηκε να διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωσή της και λόγω της έκτασης που είχαν λάβει τα εν λόγω δημοσιεύματα στον τύπο, την προοπτική της μη πώλησης των μαχητικών F-35 λόγω “διατάραξης του ισοζυγίου” με την Τουρκία.

Ήταν αναμενόμενο το ότι μάλλον δεν ίσχυε το ζήτημα του ισοζυγίου από τη στιγμή που μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 οι Η.Π.Α. δεν είχαν πρόβλημα να πωλήσουν συνολικά 100 F-35 στην Τουρκία τη στιγμή που η Ελλάδα δε θα προμηθευόταν νέα μαχητικά με τα μέχρι τότε δεδομένα, για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια και υπήρχε μόνο η αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση V η οποία μάλιστα δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα ως διαδικασία!.

Το ενδεχόμενο αυτό επομένως και δια στόματος των ίδιων των Αμερικανών διαψεύδεται και τα μαχητικά θα είναι διαθέσιμα για πώληση για τη χώρα μας. Επίσης, γίνεται κατανοητό από την ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ότι ναι μεν τα μαχητικά είναι διαθέσιμα αλλά δε θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα διευκόλυνση προμήθειάς τους με την προμήθεια αρχικά μεταχειρισμένων αεροσκαφών από τα αποθέματα της USAF. Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Η διαδικασία προμήθεια των F-35  είναι μία πολυετής διαδικασία”

Αυτό δείχνει ότι οι Η.Π.Α. είναι διατεθειμένες να τηρήσουν στο έπακρο τις διαδικασίες τους, να διατηρήσουν την πολιτική της πώλησης νέων αεροσκαφών και όχι μεταχειρισμένων, να μην αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής των μαχητικών προσθέτοντας την Ελλάδα η οποία ούτως ή άλλως θα προμηθευτεί χαμηλό αριθμό μαχητικών του τύπου και τέλος, κρατούν μία θεωρητική ισορροπία και έναντι της Τουρκίας δείχνοντας ότι δεν κάνουν εξαιρέσεις και τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους συμμάχους αφού προηγούνται άλλες χώρες στη γραμμή παραγωγής. Η τήρηση των ισορροπιών στη μεταχείριση των συμμάχων των Η.Π.Α. είναι βασικός άξονας στην πολιτική στην περιοχή ούτως ή άλλως και αυτό δε θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.  Η Ελλάδα αρχικά αναμενόταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 από το 2026 και μετά με την επέκταση της γραμμής παραγωγής αφού θα προστεθούν και άλλοι πελάτες στο πρόγραμμα του μαχητικού.

Για το μέγεθος του προγράμματος των F-35 μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/air-force/oi-synolikoi-arithmoi-aeroskafon-toy-p/

Παρ’ ότι η ελληνική πλευρά έχει πολλά να κερδίσει εντάσσοντας το μαχητικό, έστω και με μεταχειρισμένα αεροσκάφη, νωρίς στο δυναμικό της αναμένοντας αρκετά αργότερα τα υπόλοιπα καινούρια αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να εκπαιδεύσει πιλότους και προσωπικό εδάφους στον τύπο από νωρίς, από την άλλη γλυτώνει η Πολεμική Αεροπορία τα μεταχειρισμένα τα οποία θα ήταν παλαιότερης έκδοσης οι οποίες έχουν και περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερο κόστος κτήσης ενώ έχουν και περιορισμένο αριθμό πιστοποιημένων όπλων. Με ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του μαχητικού το 2026, η έκδοση που θα προμηθευτεί η Ελλάδα θα είναι η Block IV που θα βρίσκεται τότε σε παραγωγή. Η έκδοση Block IV θα έχει αρκετές βελτιώσεις όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

https://www.airforcemag.com/Image/MagazineArchive/PublishingImages/2019/March%202019/F35_0003.jpg

Η εισαγωγή όπλων όπως ο Meteor, τον οποίο θα γνωρίζει ήδη η Πολεμική Αεροπορία από τα Rafale F3R που θα προμηθευτεί από τη Γαλλία και όπλων όπως ο SOM-J είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά εκτός των βελτιώσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του μαχητικού.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί