• Αρχική
  • Άρθρα
  • H Ελληνική εταιρεία EODH έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει στο σχεδιασμό νέου άρματος μάχης και τεθωρακισμένου οχήματος 4×4

H Ελληνική εταιρεία EODH έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει στο σχεδιασμό νέου άρματος μάχης και τεθωρακισμένου οχήματος 4×4

Oι υπουργοί Αμύνης Γερμανίας και Γαλλίας υπέγραψαν συμφωνίες για το γαλλογερμανικό Κύριο Σύστημα Μάχης Εδάφους (Main Ground Combat System) σηματοδοτώντας την έναρξη της αναπτύξεως του αντικαταστάτη των ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leclerc στην διάρκεια της δεκαετίας του 2030.

Πρόκειται για ένα μείζον πρόγραμμα σχεδιασμού και εξοπλισμού, με χρηματοδότηση 50% από κάθε μέρος, αποβλέποντας στην έναρξη παραδόσεων μέχρι το 2035.

Ο συγκεκριμένος κολοσσιαίας σημασίας σταθμός στην ιστορία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, περιλαμβάνει και Ελληνική συμμετοχή!

Η γαλλογερμανική κοινοπραξία απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνική εταιρεία EODH, για συμμετοχή στις εργασίες της ομάδος που συγκροτείται στο πλαίσιο της SADS. Αντικείμενο της ελληνικής εταιρίας θα είναι η συμμετοχή στην ανάπτυξη του συνόλου του “πακέτου” ενεργητικής και παθητικής προστασίας του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος. Η τελική του μορφή δεν έχει ανακοινωθεί και είναι ακόμα στα προσχέδια.

Ενημερωτικά η εταιρεία ΕΟDH έχει ήδη πάρει μέρος στην ανάπτυξη θωράκισης για τα γερμανικά BOXER όπως και την αναβάθμιση της θωράκισης 100 Leopard2 A7. Γερμανία, Αμερική και Αυστραλία την έχουν καλέσει επίσης ώστε να εργαστεί και σε δικά τους σχέδια στρατιωτικών οχημάτων.

Η εξέλιξη, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που χαίρει η ελληνική εταιρεία από τον γερμανικό κολοσσό της KMW. Η KMW συμμετέχει σε ρόλο Leader στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχοντας συστήσει με την γαλλική Nexter την Γαλλογερμανική κοινοπραξία KNDS, που είναι και ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος.

Και δεύτερη σημαντική διεθνής πρόσκληση μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών για την ελληνική εταιρεία, η οποία εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στις εργασίες παραγωγής, αποδεικνύει ότι πλέον “τρέχει” με κεκτημένη ταχύτητα που της εξασφαλίζει το καλό όνομα και τα σωστά προϊόντα στην διεθνή αγορά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η EODH δέχθηκε πρόταση συμμετοχής από Γαλλοβελγική κοινοπραξία που σχεδιάζει ένα μελλοντικό ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα 4×4.

H συνεργασία Γαλλίας – Βελγίου, αποβλέπει στην από κοινού ανάπτυξη ενός ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος 4×4 κατηγορίας 8 τόνων, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το VBL και το LMV. Το πρόγραμμα αποβλέπει σε μία αγορά 2.000 οχημάτων σε πρώτη φάση και η πρόσκληση της EODH αφορά την ανάληψη αναπτύξεως όλου του πακέτου προστασίας του νέου οχήματος.

Όπως βλέπεται τα ελληνικά χέρια είναι απόλυτα ικανά να παράγουν στρατιωτικό υλικό και οχήματα. Αυτά για μερικούς ηττοπαθείς και τεμπελάκους που λένε ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή για τίποτα.

Panagos 1330

photo video screenshot