• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γνωρίστε το Ραντάρ των Rafale που «τρέμουν» οι Τούρκοι! Θα τους «τυφλώσει», ΦΩΤΟ

Γνωρίστε το Ραντάρ των Rafale που «τρέμουν» οι Τούρκοι! Θα τους «τυφλώσει», ΦΩΤΟ

Μεγάλο προβάδισμα στο Αιγαίο…

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια 18 γαλλικών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία προ των πυλών, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αναφορά στο κύριο χαρακτηριστικό του μαχητικού το οποίο δεν είναι άλλο από το ραντάρ του, το RBE2 AESA της Thales.

Η Thales με βάση την εμπειρία που είχε αποκτήσει από παλαιότερα ραντάρ μαχητικών αεροσκαφών, έκανε πρώτη το μεγάλο βήμα στον τομέα σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας και παραδίδοντας επιτυχώς στη Γαλλική Αεροπορία το πρώτο ραντάρ ενεργητικής  ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), η οποία ήταν και η πρώτη που ενέταξε ραντάρ αυτής της τεχνολογίας σε αεροσκάφη της.

Το RBE2-AESA Πηγή:Thales

Το ραντάρ σε ένα σύγχρονο αεροσκάφος είναι το Α και το Ω των αισθητήρων του, αφού οι περισσότερες καίριες λειτουργίες του αεροσκάφους ως προς τις επιχειρήσεις, εξαρτώνται από αυτό. Το RBE2-AESA που εξοπλίζει τα Rafale έχει τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:

1.       Ενεργητική ηλεκτρονική σάρωση

2.       Υψηλή αξιοπιστία των T/R

3.       Πολύ χαμηλούς, σε έκταση και διεσπαρμένους λοβούς στο αζιμούθιο και την ανύψωση

4.       Μπορεί να παράξει κυματομορφές διαφόρων πολικοτήτων

5.       Παραγωγή συναφούς συχνότητας στην μπάντα συχνοτήτων Χ

6.        Μεγάλο bandwidth

7.       Πλήρως μονοπαλμικό

8.       Τεχνολογία κυκλωμάτων MMIC αρσενίδιο το γαλλίου (GaAs)

9.       Εντοπισμός στόχων και επεξεργασία ECCM

10.   Πλήρως προγραμματιζόμενα κυκλώματα και άρα λειτουργία

11.   Ανοιχτή αρχιτεκτονική με απάρτια COTS

12.   Ιχνηλάτιση στόχων

13.   Παραγωγή χάρτη υψηλής ανάλυσης στην οθόνη του αεροσκάφους

Screen-Shot002

Λειτουργία της ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης της κεραίας Πηγή:Thales

Για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της κεραίας ενός ραντάρ AESA χρειάζεται να αναφερθεί πολύ απλοϊκά, ότι η παραγωγή του σήματος από το σύνολο των εκπομπών γίνεται με ένα κύμα το οποίο εκπέμπεται από κάθε στοιχείο της κεραίας( εξ ου και το όνομα στοιχειοκεραία), με διαφορά φάσης, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα κύμα το οποίο εκπέμπεται σε γωνία θ, ανάλογα με το πως θέτει ο χειριστής του ραντάρ τη λειτουργία τους. Η παρακάτω εικόνα είναι ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας.

Πηγή:WiKipedia

To RBE2 επιτρέπει στο Rafale να εκτελέσει αποστολές σχεδόν σε όλο το φάσμα του αεροπορικού πολέμου αλλά και να παράσχει ναυτική υποστήριξη ή να εκτελέσει ναυτική κρούση. Το ραντάρ έχει αρκετά μεγάλη εμβέλεια και εντοπίζει στόχους μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους σε μία αρκετά μεγάλη απόσταση ενώ για αεροσκάφη τεχνολογίας Στελθ, αυτή μειώνεται σημαντικά αλλά όχι αρκετά. Είναι γνωστό ότι τα Rafale  τα “έχουν βάλει” επιτυχώς εναντίων τόσο των F-22 όσο και των F-35 σε διάφορες ασκήσεις  με μεγάλη επιτυχία.

Εικόνα από το CMO το οποίο προσομοιώνει αρκετά καλά τις δυνατότητες του Rafale C/F3R, αν και οι τιμές είναι ενδεικτικές και όχι απόλυτα κοντά στην πραγματικότητα, ενδεχομένως να είναι μικρότερες από αυτές που δίνονται. Εν προκειμένω, η άσπρη γραμμή στο πρόσθιο μέρος του αεροσκάφους έχει δείχνει εμβέλεια 140ν.μ.  για το RBE2 έναντι μεγάλων ιπτάμενων στόχων. Πηγή: Command Modern Operations

Λόγω της τεχνολογίας AESA, το RBE2 μπορεί να εκτελέσει πολύ γρήγορα αλλαγές στη λειτουργία του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να εμπλέξει διάφορες επιχειρησιακές λειτουργίες του ταυτόχρονα. Σε συνδυασμό με τον εντοπισμό και την ιχνηλάτιση πολλαπλών στόχων επιφανείας, το αεροσκάφος μπορεί να εκτελέσει με σχετική ευκολία επιχειρήσεις ναυτικής προσβολής/υποστήριξης.

Ως προς τις κλασικές επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχει ο σύγχρονος αεροπορικός πόλεμος, το RBE2 σε συνδυασμό με το σύστημα SPECTRA, καθιστούν το Rafale έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο καθώς μπορεί να εντοπίσει αεροσκάφη από απόσταση και το ραντάρ και να καθοδηγήσει τον Meteor με ευκολία μέχρι τη μέγιστη εμβέλειά του, που είναι 105 χλμ., προς τον στόχο.

Στο περιβάλλον του Αιγαίου και τις Ανατολικής Μεσογείου, το ραντάρ των Rafale θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην πολεμική Αεροπορία λόγω της μεγάλης ακτίνας εντοπισμού που θα χαίρει απέναντι στα τουρκικά F-16 όλων των τύπων και της δυνατότητας μεταφοράς δεδομένων μέσω των datalinks, σε όσες πλατφόρμες των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτουν. Η σχετικά μεγάλη ισχύς του ραντάρ καθώς και ο τρόπος που είναι κατασκευασμένο ( υλικά, κυκλώματα, προγραμματισμός) δίνουν τη δυνατότητα στο RBE2 να έχει μεγαλύτερη αντοχή στις παρεμβολές από άλλα συστήματα, ικανότητα πολύ σημαντική στο σύγχρονο πόλεμο. Πρόσφατο παράδειγμα παρεμβολών του RBE2 λέγεται ότι ήταν η τύφλωση των ραντάρ των Α/Α συστημάτων Hawk, που είχαν τοποθετήσει οι Τούρκοι στη βάση Al Watiya  στη Λιβύη και εύκολα βλήθηκαν από βλήματα που αφέθηκαν σε απόσταση άνω των 70 χλμ.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.